Ország-világ

2008.09.09. 08:37

A biztonsági öveket és a gyermeküléseket ellenőrzik mától

Elsősorban a biztonsági öveket és a gyerekülések használatát vizsgálják a rendőrök keddtől csütörtökig az ország útjain. A razzia része a TISPOL nevű uniós közlekedésbiztonsági akciónak, a magyarországival egyidőben Európa más államaiban is hasonló ellenőrzésre számíthatnak az autósok.

Itthon a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai is részt vesznek az akcióban. Az ellenőrzés nemcsak a sofőröket, hanem az utasokat is érinti.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai a járművek műszaki állapotát vizsgálják, illetve azt, megvannak-e a szükséges okmányok. Külön figyelik majd, hogy minden kocsin van-e olvasható, megfelelően felhelyezett rendszám. Az autópálya-rendőrök pedig külön feladatként kapták, hogy fokozottan ellenőrizzék azokat a szabályszegőket is, akik a tiltás ellenére szabálytalanul használják a leállósávokat.

Az ellenőrzésnek különös aktualitást ad, hogy a rendőrség adatai szerint itthon az autósok körülbelül fele használja csak a biztonsági övet. Ezt a jövőben legalább az európai átlag szintjére - 90 százalékra - szeretnék emelni.

A TISPOL évente 8 ellenőrzést tart a kontinens több országában egyszerre. Külön vizsgálják az ittas és drogos sofőröket, a biztonsági öv használatát, a teherautókat és buszokat, illetve a sebességhatárok betartását. Az ellenőrzések célja, hogy Európában a balesetben elhunytak számát 2010-re a 2001-es szint felére csökkentsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában