Ország-világ

2008.09.04. 08:32

A fenntartók tartozásai miatt veszélyben a borsodi iskolák

Több mint száz Borsod megyei település önkormányzatának okoz gondot a közüzemi számlák befizetése, legalábbis ennyien fordultak a megyéből az önkormányzati miniszterhez az első félévben külön támogatásért.

Emiatt intézmények, köztük az iskolák fenntartása kerülhet veszélybe. Encsen hitelt vettek fel, hogy a számlákat rendezni tudják, Vilmányban pályázaton nyert pénzből fizették ki a gázszámlát, másképp nem tudták volna biztosítani a gyermekétkeztetést az iskolában. A minisztérium szerint nem hatékony a települési önkormányzatok működése, ezért hatékonyabb gazdálkodásra biztatja azokat.

A Független Hírügynökség hétfőn számolt be arról, hogy Vilmányban az első tanítási napon nem kaptak meleg ételt a gyerekek, mert nemfizetés miatt kikapcsolták a gázt a falu intézményeiben. Végül az önkormányzat az iskola tetőszerkezetének felújítására nyert pályázati pénzből kifizette a kétmillió forintos gázszámlát, így lett gáz. Encsen kis híján ugyanígy jártak, ott az önkormányzat hitelt vett fel, hogy a számlákat rendezni tudják.

Tímár László, a Kazinczy Általános Iskola igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, az önkormányzat a nyár folyamán hitelt vett fel, amelyből az iskola kapott egy jelentősebb összeget, így a legszükségesebb kifizetéseket meg tudták oldani, de úgy, hogy jelen pillanatban is nagyon sok adósságuk van.

Baktakéken is sok a befizetnivaló, ezért az önkormányzati miniszterhez fordultak, hogy egy törvény alapján, egyedi elbírálás szerint, külön támogatást kaphassanak. Nevelős Gábor, jegyző a Független Hírügynökségnek elmondta, csaknem kilenc millió forintot kértek, a pénzt gáz-, villany- és vízdíj-, valamint az élelmiszerbeszállítók számláira fordítanák. Egyelőre nem kaptak választ. Baktakéken hét település iskolája működik. Máshol nem tudnak spórolni, ezért az oktatás költségein faragtak. Idén megszüntették az egész napos tanítást, és csökkentették a napközis csoportok létszámát. "Ezzel pedig nem biztos, hogy jót teszünk a nagyrészt hátrányos helyzetű családból érkezett gyerekeknek" - tette hozzá Nevelős Gábor.

A miniszterhez idén egyébként az önkormányzatok csaknem egyharmada, 900 település fordult segítségért szerte az országból. Ez a szám tavaly egész évben 1200 volt, idén is nagyjából ennyit várnak. A minisztérium szerint az önkormányzatok nem működnek elég hatékonyan, ezért több javaslatuk is van. Jauernik István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a Független Hírügynökségnek elmondta, az egyik módszer az, hogy a kis önkormányzatok társulást hozzanak létre, és társulásos formában lássák el a feladatokat. Ehhez ösztönző támogatást is kapnak. A másik javaslat szerint az önkormányzatoknak a helyi bevételek lehetőségeit kellene jobban megtalálni. A minisztériumban úgy látják, sok településen olyan feladatokat is ellátnak, ami nem kötelező, például idősek otthonát tartanak fenn. Máshol az a gond, hogy túlméterezett beruházásaik voltak, például pici falu sportcsarnokot épített, amelyet aztán nem tud működtetni. És nem biztos, hogy mindenhová kellenek főállású polgármesterek - mondta.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában