Ország-világ

2008.09.09. 20:26

Bécsben és Pesten is nyomoznak a Strabag-ügyben

Az osztrák államügyészség nyomozást folytat a Strabag ellen, amelyről a Profil című osztrák lap azt írta, hogy magyar pártok nagyvonalú pénzügyi támogatásával juthatott különböző építési megbízásokhoz Magyarországon. Magyarországon is folyik egy ügyészségi eljárás vesztegetés miatt, amely a Strabagot érinti.

Az osztrák államügyészség egy ügyben nyomozást folytat a Strabag ellen - mondta el az államügyészség szóvivője.

Az osztrák cégről legutóbb a Profil című osztrák magazin írta azt, hogy több millió euróval támogatta az MSZP-t, az SZDSZ-t és a fővárosi Fideszt, s ez szerepet játszhatott több itteni beruházás, köztük az M5-ös, a M35-ös, a M0-ás és az M7-es autópálya, a 4-es metró, illetve egy budapesti kórházépítés elnyerésében.

A lap által közzétett, illetve a két éve már ismertetett dokumentumokról a Strabag képviselői azt állítják, hogy azok hamisítványok.

Arra a kérdésre, hogy a fent nevezett ügyben Magyarországon is folyik-e nyomozás, Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csak annyit mondott: egy feljelentés nyomán áprilisban indult eljárás vesztegetés gyanújával egy olyan ügyben, amely érinti a Strabag társaság egyes ügyleteit.

Az ügyben egyelőre nincs gyanúsított, jelenleg a tényállás tisztázása folyik. Fazekas Géza a nyomozás érdekeire való tekintettel ennél többet nem kívánt mondani, így arra a kérdésre sem válaszolt, hogy az osztrák Strabag AG vagy az annak tulajdonában lévő Strabag Építő Zrt. ügyében indult vizsgálat.

Miután a hazai pártok és a Strabag kapcsolatáról két évvel ezelőtt hasonló információk jelentek meg az osztrák sajtóban, 2006-ban a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ügyészséghez fordult az osztrák liberális intézet által az SZDSZ-hez juttatott "adomány" ügyében. Az ügyészség akkor elutasította a vizsgálatot mondván az a Számvevőszék dolga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában