Ország-világ

2008.09.29. 14:19

Egyelőre nem vizsgálta Szabó Máté a lehallgatási ügyet

Egyelőre nem indított vizsgálatot Szabó Máté ombudsman az elmúlt napokban kirobbant lehallgatási ügyben. Adatvédelmi szál ugyan van, ám megvárja, hogy este a parlament megválasztja-e az új adatvédelmi biztost. Szabó Máté reményét fejezte ki, hogy a szakember felhatalmazást kap majd munkájához.

Biztosan adatvédelmi ügy is a nemrég kirobbant lehallgatási botrány, ami munkát fog adni az adatvédelmi biztosnak, hogyha a "tényállások egy része valamennyire tisztázódik" - mondta Szabó Máté hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján. Ő még ugyan nem tett semmiféle kezdeményezést, mint mondta ugyanis, megvárja, hogy este a parlament megválasztja-e az új ombudsmant. Ebben egyébként reménykedik, hiszen az elmúlt 9 hónapban ő maga látta el helyettesként az adatvédelmi ombudsman feladatait is.

A lehallgatási üggyel kapcsolatban Szabó Máté azt is mondta, hogy éppen több szervezet és intézmény is próbálja megállapítani, hogy milyen jogok sérülhettek, ám kérdés, hogy ez mennyire fog sikerülni. "Hosszú időre gubanc fog maradni" - fogalmazott.

Az ombudsman újságírói kérdésre beszélt a tojásdobálásról is. Véleménye szerint különbség van aközött, ha valaki például egy előadóteremben dob meg valakit - mint a Corvinus egyetemen a Microsoft egyik vezetőjét - vagy hogyha tömegesen dobálnak prepartált tojással, mint a melegfelvonuláson. Úgy véli, azt kell megtalálni, hogy mi számít még véleménynyilvánításnak és mi az emberi méltóság sérelmének. Szabó Máté hangsúlyozta, hogy a témát éppen ezért más logikával kellene megközelíteni: a "tojást el kellene felejteni", nem az eszközt kell szabályozni.

Szabó Máté egy éve van hivatalában, elmondása szerint ebben az esztendőben - a korábbi tendenciákkal ellentétben - nőtt a panaszok száma: nagyjából 3100 érkezett be hozzá. Legtöbb panasz a helyi önkormányzatok előtti eljárásokra, a büntetőügyekre, a közüzemi szolgáltatásokra, a nyugdíj- és egészségbiztosítási ügyekre és a munkaviszonnyal kapcsolatos esetekre érkezett.

Az ombudsman emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben a gyermekjogokat, a gyülekezési jogot és a hajléktalanság kérdését állították fókuszba. A jövőben szintén nagy hangsúlyt kap a gyermekjogok témaköre, de foglalkoznak majd a közlekedéssel, illetve a sajtó- és véleményszabadsággal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában