Ország-világ

2008.09.04. 08:34

Elbukhat az Albert-féle népszavazás

Miután visszavonták az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt, nincs az ügyet érintő eldöntendő kérdés, ezért elképzelhető, hogy az ügyben népszavazás sem lesz.

Az Alkotmánybíróság (AB) várhatóan szeptember második felében kezdi meg a benyújtott kifogások tárgyalását. Lapinformációk szerint október elején határozatot is hirdetnek. Így az államfő már november közepére kitűzheti a referendumot - feltéve, hogy az AB így akarja. Nem kizárt azonban, hogy - saját korábbi határozataira hivatkozva - a testület a beadványoknak helyt ad.

Egy 2004-es AB-határozat szerint ugyanis, amennyiben a helyzet változik, a testület egy adott népszavazásról kialakított korábbi álláspontját módosíthatja: Alberték kezdeményezését korábban átengedték, ám azóta a referendum - a törvény visszavonása miatt - okafogyottá vált.

Szintén az AB mondta ki idén áprilisban, hogy a referendumnak nem lehet csupán az a célja, hogy valamilyen ügyben hároméves törvényalkotási moratóriumot kényszerítsen ki. Ennél több értelme pedig a mostani népszavazásnak nem lenne.

Az Albert házaspár azt kérdezné: "Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában