Ország-világ

2008.09.15. 14:11

Feljelentés-kiegészítést kérhet a rendőrség Dávid Ibolyától

Minden bizonnyal feljelentés-kiegészítést fog kérni a Nemzeti Nyomozó Iroda Dávid Ibolyától a birtokába került hangfelvétel kapcsán. A hanganyagon ugyanis csak az adatgyűjtés előkészületéről van szó, ez pedig nem bűncselekmény. Az NNI a napokban dönt hivatalosan. <br>

Valószínűleg feljelentés-kiegészítést rendel majd el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Dávid Ibolya MDF-elnök pénteki bejelentése kapcsán - mondta el hétfőn délelőtt újságírók előtt Bencze József országos rendőrfőkapitány. A politikus ugyanis személyes adatok megsértése miatt fordult a rendőrséghez a birtokába került hangfelvétel alapján. Az azon hallható beszélgetés azonban csak előkészület, ami ebben az esetben nem minősül bűncselekménynek - mondta Bencze József.

Az NNI-nek a feljelentéstől számított három munkanap alatt kell döntenie erről. Dávid Ibolya pénteken fordult a rendőrséghez, így a napokban már a hivatalos döntés is várható.

A megfigyelési ügy múlt pénteken robbant ki. Akkor ugyanis Dávid Ibolya egy hangfelvételre hivatkozva azt állította, hogy egy vagyonvédelmi cég terhelő információkat akart róla szerezni. Bár nem beszélt arról, kik hallhatóak a felvételen, a beszélgetés leiratából arra lehet következtetni, hogy Almássy Kornél és egy volt kormánytag is benne van az ügyben.

Később kiderült, hogy a beszélgetés a napokban adatgyűjtési ügybe keveredett UD Zrt. egyik résztulajdonosa és az elnök úrként szólított Csányi Sándor között zajlott. A hívó azt mondja, hogy egy munkát kaptak: "A Tombor azt szeretné, ha dolgoznánk az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnénk rá terhelőket, mert hogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve és a Tombor azt mondja, hogy Stumpfék állnak mögötte, ők pénzelik a váltást". A beszélgetés közben tehát szóba kerül Tombor András, Orbán Viktor egykori főtanácsadója és Stumpf István, a Fidesz egykori kancelláriaminisztere. A hangfelvétel azzal zárul, hogy Csányi Sándor személyes találkozót kér. Az OTP-vezér az ügy kirobbanása után a Népszabadságnak elismerte, hogy ő hallható a felvételen és leszögezte: a találkozó nem jött létre. Azt is elmondta, hogy jogi lépéseket fontolgat ügyben, csakúgy, ahogy Stumpf István is.

Az UD Zrt. emellett egy adatgyűjtési ügybe is belekeveredett, ez szintén a múlt héten derült ki. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója által tett feljelentés után tartott házkutatást hat helyszínen. Ezek ellen egyébként egy kivételével panaszt emeltek, ebben az ügyben az ügyészség még nem döntött. A házkutatások közben számítógépeket foglaltak le, Bencze József közlése szerint a szakértői vizsgálatuk még tart.

Két nappal később, a soron kívül összehívott Nemzetbiztonsági Kabinet ülése után Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter titkársága azt közölte, hogy kormányzati adatokat próbált megszerezni egy biztonsági vállalkozás, úgy, hogy egy internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas hálózatot hozott létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában