Ország-világ

2008.09.30. 16:11

Kilencmilliárdos csatornaépítés Fejérben uniós támogatással

Zöld utat kapott négy Fejér megyei település szennyvíz-csatorna építése, miután a szakminisztérium befogadta a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében benyújtott pályázatukat.

A kilencmilliárdos fejlesztés 2012-re megvalósul - jelentették be a csatornázásra alakult társulás képviselői kedden, egy Székesfehérváron megtartott sajtótájékoztatón.

A négy településen, Székesfehérváron, Pákozdon, Pátkán és Seregélyesen több mint 6700 ingatlant érint a csatornázás. 154 km hosszú csatorna, 44 km nyomóvezeték és 30 átemelő készül el. A szennyvizet a fehérvári telepre szállítják el. A kilencmilliárd forintból a települések 2,14 milliárdot fizetnek, a többit pályázati pénz fedezi. Az egy ingatlanra eső pénz körülbelül 150 ezer forint, amelyhez kedvezményes hitelt vehetnek igénybe a lakosok. Székesfehérvár eddig 96 százalékban volt csatornázott, a többi településen még egyáltalán nem volt szennyvíz-elvezetés - mondta a Hullay Gyula projektmenedzser.

A csatornázásra 2005-ben társulat jött létre. A fejlesztést a kormány 2006-ban kiemelt projektként fogadta el, ekkor a tervezéshez 127 millió forintot nyert a Kohéziós Alapból a társulás. Ez a teljes költség 75 százaléka. A minisztérium befogadó nyilatkozatát hétfőn kapták meg az önkormányzatok. A brüsszeli döntés jövő év első negyedében várható. Most megkezdődnek a közbeszerzési eljárások. A tényleges földmunkák jövő év közepén indulnak, a beruházás 2012-re valósul meg - tette hozzá Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában