Ország-világ

2008.09.02. 13:32

MDF: térítsék meg a TEÁOR-kódváltás költségeit

A kormány térítse meg a törvénytisztelő vállalkozások költségeit, amelyek időben elvégezték a TEÁOR-kódok cseréjét - követeli az MDF.

Az igazságügyi miniszter a múlt héten közölte: lényegesen szűkítik a tevékenységi kódok alkalmazását, és a legfontosabb azonosítót elegendő lesz az adóbevallással együtt - ingyen - elküldeni az APEH-nek. A jelenlegi szabályok szerint több tízezres ügyvédi költséget fizettek a kódváltást már végrehajtott vállalkozások. Az adótanácsadó szerint nincs mód az ilyen költség kormányzat általi megtérítésére.

Draskovics Tibor a múlt héten jelentette be, hogy a vállalkozások adminisztrációjának csökkentése érdekében a tevékenységeket jelölő TEÁOR-kódokat 2009-től csak statisztikai és adóigazgatási célra fogják fenntartani, s ennek szabályait novemberben hatályba szeretnék léptetni. Jelenleg azonban a vállalkozásoknak - másodjára meghosszabbított határidővel - december 31-éig kell a Cégbírósághoz benyújtaniuk a teljesen átalakított TEÁOR-kódokat az összes tevékenységre vonatkozóan. Ehhez ügyvédi közreműködés szükséges, amelynek díja több tízezer forint. Ettől fognak mentesülni azok a cégek és egyéni vállalkozások is, amelyek az utolsó pillanatban végezték volna el a kódváltást.

Az MDF azt szeretné, hogy a jogkövető társaságok és vállalkozók költségeit utólag térítse meg a költségvetés. Draskovics Tibor ugyanerre a felvetésre pár napja már közölte: nincs mód erre. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint sincs erre semmilyen jogcím. A TEÁOR-ral kapcsolatos cégbírósági beadvány illetékmentes, az ügyvédi díj visszatérítésével viszont magánügylet során keletkezett kiadást térítene meg a költségvetés, ami teljesen szabálytalan lenne - mondta Zara. Az adótanácsadó elmondta még, hogy a jogi közreműködés díja költségként elszámolható a társasági adóban, közvetlen kár tehát nem éri a cégeket. Legfeljebb akkor lenne elvileg mód jogorvoslatra, ha bizonyítani tudnák, hogy olyan célra kellett költeni ezt a pénzt, amivel kára keletkezett a cégnek. Ebben az esetben államigazgatási jogkörben okozott kár miatt lehetne perelni, de ennek semmilyen esélye sincs a sikerre - mondta Zara László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában