Ország-világ

2008.09.29. 17:42

Még ma benyújtja az SZDSZ adójavaslatait az Országgyűlésnek

Elfogadta és még hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek az SZDSZ frakciója a párt adójavaslatairól szóló tervezetet - jelentette be Kóka János, frakcióvezető a képviselőcsoport hétfői ülése után.

A liberálisok javaslatcsomagja bevezetné a költségvetési plafont, ami nem engedné, hogy jövőre emelkedjen a központi költségvetés kiadási oldala az ideihez képest, 2010-ben és 2011-ben pedig csak az előző évi, a gazdasági növekedés felének megfelelő mértékben emelkedhetnének az állami kiadások.

Az SZDSZ szemben az MSZP 2 milliós javaslatával 3 millióra emelné az SZJA 18 százalékos adókulcs alá eső határát és létrehoznák az adóreform alapot is.

Az SZDSZ elképzelése szerint az adóreform alapba gyűjtené a kormány a tervezett költségvetésen felüli bevételeket, és az összeget csak adó -és államadósság csökkentésére lehetne felhasználni. A kisadók összevonása, az átmeneti adók így például szolidaritási adó visszavonása mellett ismét kezdeményezné az SZDSZ hogy a személyi jövedelemadó három százaléka legyen felajánlható egyházaknak, illetve civil szervezeteknek. A 18 százalékos adókulcsa alá eső SZJA sávot három millió forintra emelnék a liberálisok, járulékcsökkentést pedig csak úgy tartanak elképzelhetőnek, ha az mindenkit érint és nem kötik egy bizonyos jövedelemhatárhoz.

Az SZDSZ számításai szerint adócsökkentési programjuk egy havi 250 ezer forintos fizetés esetében évi 234 ezer forintos megtakarítást jelentene az embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában