Ország-világ

2008.09.06. 18:58

Megalakult a Magyar Demokratikus Charta

Az új chartát a több száz aláíró között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Eörsi Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Tamás Gáspár Miklós filozófus és Mizsei Béla egykori kisgazda országgyűlési képviselő is ellátta kézjegyével.

A charta újbóli életre hívását a Művészetek Palotájában megtartott szombati eseményen jelenlévők elsősorban azzal indokolták, hogy a demokráciát, és a demokratikus intézményrendszert ma nagyobb veszély fenyegeti, mint az elmúlt 18 évben bármikor.

A Magyar Demokratikus Charta aláírói nem akarják az igazságot kisajátítani, de azt más sem teheti - mondta a charta szombati megalakulásakor Vitányi Iván. A szocialista képviselő szerint veszély fenyegeti a demokráciát, miközben az utcai randalírozókat és a kirekesztést a jobboldalon sokan tűrik, sőt támogatják.

Mizsei Béla volt kisgazda képviselő szerint a Magyar Gárda akciói termékeny talajra hullottak, amikor a romák ellen kezdtek felvonulni. Szerinte a romákat, hasonlóan sok nyugati demokráciához, "ki kell művelni", ám a romáknak saját magukat is "meg kell regulázniuk", hogy javuljon megítélésük.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke szerint a romák félelmét tovább növeli, hogy a kormányzat tehetetlen a szélsőjobboldallal szemben. A politikusoknak vissza kell térniük a rendszerváltás céljaihoz, hiszen - mint fogalmazott: "emberéletekről van szó."

A magyar demokrácia elég erős, ám az átalakulás tovább tart, mint amire számítani lehetett - mondta a Független Hírügynökségnek a szombati aláírás után Eörsi Mátyás. A liberális képviselő nem pártpolitikai megfontolásból csatlakozott a kezdeményezéshez. Az SZDSZ támogatja a mozgalmat, ám pártként nem helyesli, hogy abban pártok is részt vesznek - tette hozzá a liberális politikus. Közölte: magánemberként érkezett a rendezvényre, mert támogatja a szélsőségek és a kirekesztés elleni fellépést.

Eörsi Mátyás kérdésre válaszolva azt mondta: egy demokráciában nem létezik szakértői kormány. A pártoknak a politika tartalmáról kell vitatkozniuk, hiszen gazdasági és szociális kihívások állnak az ország előtt. Ezért a politikusoknak a válaszokról kell vitázniuk, és a döntések mögé a megfelelő parlamenti többséget is biztosítaniuk kell.

A chartát több százan írták alá, ám a szervezők további támogatókra is számítanak. A charta szeptember 20-ára a Batthyány térre szervez felvonulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában