Ország-világ

2008.09.19. 16:54

Rémálom a Wall Street-en: 72 óra, ami megrengette a világot

A napokban sokaknak okozott álmatlan éjszakát a gazdasági válság, amely a hét elején érte el tetőpontját. Ezrek veszítették el állásukat New York-ban és Londonban. Hasonló gazdasági kétségbeesésre nem volt példa évtizedek óta.

Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

A gazdasági válság, amely a hét elején érte el tetőpontját, már jó néhány hónappal ezelőtt elkezdődött. Az elmúlt hét végén az amerikai bankárok és a kormányhivatalnokok mindent megtettek azért, hogy megoldást találjanak az egyre gyűrűző válság kezelésére. Az események óráról-órára.

New York: Szeptember 12.

Péntek, 18.00

A Wall Street csúcsvezetői közül harmincat idéztek be a New York-i Federal Reserve Bank puritán, oszlopos épületébe. Amerika leghatalmasabb pénzügyi személyisége, Hank Paulso, a Federal Reserve elnöke elmondta nekik: a Lehman Brothers csődbe ment, és a Merrill Lynch vélhetőleg hamarosan követni fogja. A harminc pénzügyi csúcsvezetőt figyelmeztették: Washington - szándéka szerint - nem fog beavatkozni. A bankok vezetőit azzal küldték haza: a másnapi találkozóig gondolkodjanak azon, mit lehetne tenni.

20.00

A reszelős hangú Paulson így bocsátja útjára a találkozó résztvevőit: Mindenki védtelen, mindenki veszélynek van kitéve. A Wall Street túloldalát, ahol a Lehman is áll, ekkor már úgy emlegetik: „halott bank sétány".

A gazdasági válság a múlt hét végén érte el tetőpontját

A gazdasági válság a múlt hét végén érte el tetőpontját
Szombat

09.00

A bankok vezetői ismét összegyűlnek a Federal Reserve épületében. Csoportokban tárgyalnak a válságról. A Morgan Stanley termetes, libanoni születésű bankvezére, John Mack azt kérdezi: „Hová fog ez vezetni?" A tárgyalóasztalok mellett sokan felteszik a kérdést: miért nekik kell állniuk a Lehman összeomlásának költségeit, míg mások – beleértve az árfolyamfedezeti alapokat és a külföldi befektetőket – szabad elvonulást kapnak. Két bank bejelenti, hogy szándékában áll megvásárolni a Lehman jobb részeit: a Britain's Barclays és Bank of America. De mire leszáll az éj, a Bank of America kiszáll az üzletből. A Barclays marad, remélve, hogy a kormányzat beavatkozik a válságba.

14.00

Amíg a Federal Reserve-nél a tanácskozás folytatódik, John Thain, a Merrill Lynch szemüveges vezetője, akit rideg, érzelemmentes viselkedése miatt I-Robot-nak becéznek, felhívja Ken Lewist, a Bank of America vezetőjét, hogy megbeszéljék a cég átvételét. Lewis fogékonynak látszik az ötletre. Thain átautózik a Federal Reserve-hez, ahol szembesül a Lehman teljes összeomlásával. Ekkor már kényszeresen hajtja az üzletet a Bank of America-val, mert tudja: a Merrill Lynch is hasonló sorsra jut. Lemondja ázsiai útját, és a Merrill valamint a Bank of America képviselői megkezdik hosszú tárgyalássorozatukat New York leghírhedtebb társasági joggal foglalkozó cégénél, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz-nál. A szerződésüknek megfelelően Thain több mint 5 millió angol fontot söpör be kezdőcsomagként az adásvétel után.

A Wall Streeti vezetők egész délután a Federal Reserve-nél ülnek farmerban és zakóban. Szendvicseket és gyümölcsöket szolgálnak fel nekik, és az ilyentájt általában üres utcák megtelnek limuzinokkal.

Állásukat vesztett dolgozók dobozokbn viszik el munkahelyükről személyes tárgyaikat

Állásukat vesztett dolgozók dobozokbn viszik el munkahelyükről személyes tárgyaikat
17.00

Akik kijönnek a Federal Reserve épületéből, azt mondják: a megbeszélések a világ legnagyobb pókerjátékává kezdenek átalakulni.
Vajon a kormány kezességet vállal a Lehmanért, és kihúzza a bajból? Ugyanakkor, a világ legbrillinásabb pénzügyi elméi azért küzdenek, hogy megértsék a Lehman könyvelésének adatait.

Vasárnap

09.00


A Lehman-nak egyetlen potenicális vevője marad: a Barclays. Aláírják a dokumentumokat, amelyek szentesítik az üzletet. De ragaszkodnak a szövetségi támogatáshoz.

A Wall Street-i kereskedőket arra kérik, hogy vegyenek részt a Lehman küszöbön álló összeomlását megelőző erőfeszítésekben. Közben a Federal Reserve tudomására jut, hogy a Merrill és a Bank of America megállapodtak egymással.

14.30

A kormánytisztviselők bejelentik: rendkívüli segítséget nyújtanak a Lehmannak, hogy lazítsanak a szorításon. Az egyik kereskedő a négy órás megbeszélést teljes káosznak minősíti.

A vasárnap délutáni kereskedelmi időszak alatt a Lehman hírhedten izgága kereskedői utolsó üzeneteiket küldik el az irodából, elköszönnek más cégeknél dolgozó kollégáiktól, majd lemennek a bank halljába a földszintre, pizzát esznek és sört isznak. Így töltik azokat a perceket, amelyek a Lehman történetéből még hátra vannak.


18.45

Bejelentik, hogy a Bank of America felvásárolja a 94 esztendős Merrill Lynch-t. Keserű vég ez egy ilyen régi cégnek.

Amerika egyik legnagyobb biztosítási cége, az AIG is bajban van. Az a hír járja, hogy alaptőkéjüket kivonják a biztosítási ágazatból, és inkább másba fektetik pénzüket. A társaság 40 milliárd dollár hitelt kér a Federal Reserve-től, hogy felszínen maradjon.

20.44

A Bank of America egyetért a Merrill Lynch felvásárlásával, a részvényekért egyenként 29 amerikai dollárt adnak. Összességében körülbelül 50 milliárd dollárért veszik meg a bankot – kétharmad áron az egy évvel korábbi értékéhez képest, és féláron ahhoz képest, mint a valaha megállapított legnagyobb értéke.

Hétfő

14.00

A 158 éves Lehman Brothers bejelenti: csődeljárást kér maga ellen annak érdekében, hogy „megvédje vagyonát és maximálja értékét". Részvényei ekkorra már 94 százalékra esnek vissza.

16.00

A vezető európai tőzsdei indexek a piac nyitásakor több, mint 2,6 százalékot esnek vissza. A pénzügyi részvények zuhannak leginkább: a Royal Bank of Scotland 4,7 százalékot veszít.

19.00

A Lehman alkalmazottjai New York-ban elhagyják irodáikat. Ingóságaikat a kezükben, dobozokban viszik ki az épületből. A legtöbben a történtekről beszélgetnek, az épületen kívül a rájuk váró riporterekkel kell szembenézniük. Kilépnek az állástalanok számára ijesztő munkaügyi piacra.

20.00

Az óriáscég, az AIG részvényei 40 százalékot esnek. Közben az Egyesült Államokból a hírek megérkeznek Londonba, a piac zuhanásáról mindenki értesül.


London

07.00


A Lehman Brothers 4000 londoni munkatársa megérkezik munkhaeléyre, hogy felvegye a munkát. Ekkor közlik velük: már nincs állásuk.

08.00

A Bank of England lépéseket tesz, hogy megnyugtassa a piacot, és stabilizálja a londoni tőzsdén a helyzetet. 5 milliárd fontot pumpál a bankrendszerbe.

08.30

A londoni tőzsde (FTSE) 200 pontos veszteséggel nyit.

12.06

Az FTSE történelmének legalacsonyabb pontjára jut, 300 pontos veszteséget ér el.

16.30

Az FTSE napi mélyponton, -4 százalékon zár, a Halifax részvények tulajdonosai szembesülnek: részvényeik értéke harmadára zuhant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában