Ország-világ

2008.09.28. 09:55

Sörök Brüsszelből: Hirtelen halál és társai

Közel 2400-féle habzó nedűből választhat a turista a brüsszeli Delirium Café nevű sörözőben. Dél-afrikai vagy Feröer szigeteki, málnás vagy kókuszos, 4 vagy 15 százalékos alkoholtartalmú – itt nem lehet lehetetlent kérni. Még pécsi Szalon is van.

R. Tóth Gábor

Hirtelen halál, Rózsaszín gyilkos – egy C kategóriás amerikai akciófilm címei is lehetnének, Belgiumban mégis teljesen mást jelentenek ezek az elnevezések: egy-egy kiváló hazai sört kereszteltek el a fenti szavakkal.

Ha magyar turista utazik Brüsszelbe, két dolog szinte biztos: hazafelé az lesz a legnagyobb problémája, hogyan préselje bőröndjébe sérülésmentesen a csokis- és sörösdobozokat. A másik törvényszerűség: meglátogatni a Grand Place közelében, egy kis utcában található, kultikussá nemesedett sörözőt, a Delirium Cafét.

Ne tévesszen meg senkit az utolsó szó, a világ egyik legnagyobb sörválasztékával bíró kocsmába a többség nem a remek kapucsínó miatt jár, sokkal inkább a 2400-féle habzó nedű vonzza a kuncsaftokat. Főleg azokat, akik a mindennapokban ritkán markolnak Dél-Afrika, Ecuador, Trinidad és Tobago, Togo, Marokkó, Új- Zéland vagy éppen a Feröer szigetek legjobb nedűivel megtöltött korsókat.

Csábító a rengetegféle sör. Sokszor nehéz helyet találni a brüsszeli kocsmában

Csábító a rengetegféle sör. Sokszor nehéz helyet találni a brüsszeli kocsmában.
Fotó: DM/DV

– Amikor idejöttem, azt hittem, mindent tudok a sörről. Kiderült, semmit sem tudtam eddig – vallotta be nevetve a Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztője, Kopka Miklós, aki – e sorok írójával együtt – magyar regionális lapok újságíróival töltött négy napot Európa és a sör fővárosában, Brüsszelben. Rövidke szemináriumot tartottunk hát a fent nevezett egységben, melynek falait mindenféle eredetű söröscímkék, emblémák díszítik, a vendégek egy része pedig hatalmas hordók körül ülve poharazgathat – de leginkább korsózgathat.

Elmebántalom

A Delirium tremens az orvosi szakzsargonban idült alkoholistáknál fellépő, állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó elmebántalmat jelöl. Ha Brüsszelben szuvenírt keresünk, választhatunk a fenti felirattal ellátott bugyi (mintegy 3750 forint), póló (6500) és söröspohár közül is (12 ezer forint).

Így tett a helyi, mindössze 17 éves Yves is, aki barátaival a későbbi bulira hangolt szombat este. Tőle tudtuk meg: a Delirium Tremens a kedvenc söre. Nincs rossz ízlése, hiszen a rózsaszín elefántot ábrázoló, fehér üvegű sört 1998-ban a világ legjobb habzó nedűjévé választották.

– Sokáig nem lehetett kapni, betiltották, mert sok fiatal más alkohollal keverte, és szó szerint kiütötte magát – mesélte, hozzátéve: kár lenne érte, hiszen illatába például „erotikus felhangok keverednek". Nem tudni, mire gondolt, ám a sör – amely 3-5 euró közötti árával az olcsóbbak közé tartozott – valóban nem okozott csalódást.

Szívünket persze az melengette meg igazán, hogy a hazánkat reprezentáló egyetlen sör, a pécsi Szalon duplaannyiba kerül, mint a hely specialitása: korsója 6 eurót, mintegy 1500 forintot kóstál. A telefonkönyv vastagságú itallapról mi a könynyű Framboise mellett döntöttünk. Kóstoláskor úgy éreztük, mintha egy korsó málnaszörpöt tartottak volna gondolatnyi ideig a sörcsap alá. Átszámítva nagyjából 670 forintot fizettünk érte – van azonban belőle 1986- os évjárat is, 25 ezer forintért.

A banánból, kókuszdióból vagy éppen csokoládéból készült sört azért már mi sem kockáztattuk meg, a többség pedig a közel 900-féle belga sör közül választott. Nagy sikere volt a trappista söröknek: ezeket a középkor óta szerzetesek készítik – ők vezették be például a komlót a gyártási folyamatba. A „barátok söre" nem piskóta: 9, de akár 15 százalékos alkoholtartalmú is lehet. Viszont tényleg barátok lesznek, akik együtt isznak ebből: hazafelé támogathatják egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában