Ország-világ

2008.11.13. 14:06

A PSZ sem ért egyet a közoktatási normatívák csökkentésével

Az ágazat többi érdekképviseletéhez hasonlóan a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is elfogadhatatlannak tartja a jövő évi büdzsé oktatást érintő megszorításait.

Az alap normatíva, illetve a kollégiumi támogatás csökkentésével az iskolafenntartók újabb összevonásokra kényszerülhetnek, amely pedagógus elbocsátásokkal, illetve a képzési színvonal csökkenésével járhat - közölte Galló Istvánné, a PSZ elnöke csütörtökön.

A legnagyobb létszámú oktatási érdekképviselet szerint a helyezet súlyosságát mutatja, hogy már több megyei vezető is jelezte: sok helyen pénzhiány miatt nem tudják kifizetni a túlmunkát, illetve a helyettesítést. A PSZ úgy látja, a problémák megoldásához mindenekelőtt a finanszírozási rendszert kellene átalakítani, hisz jelenleg nem közvetlenül az állam, hanem az önkormányzat fedezi az oktatási intézmények fenntartási költségeit, amely saját maga gazdálkodik a forrással. Galló Istvánné hangsúlyozta, továbbra is ragaszkodnak a közalkalmazottak 13. havi illetményének kifizetéséhez, és az intézményvezető pótlék emeléséről sem akarnak lemondani.

A szakszervezet és szimpatizánsai november 29-én délben az Oktatási és Kulturális Minisztérium épülete előtt kezdik a közszférát érintő megszorítások ellen szervezett demonstrációt. A nagygyűlésen a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, illetve a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete is jelezte részvételi szándékát. Ami a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét illeti, Galló Istvánné otromba csúsztatásnak nevezte a PDSZ elnök szerdai kijelentését. Kerpen Gábor közölte: a közelgő demonstráció miatt november 14-én egyeztetést kezdményeztek a PSZ-szel, de az érdekképviselet elnöke sűrű munkarendjére hivatkozva elutasította a találkozót. A PSZ kész tárgyalni egy megfelelő időpontban - szögezte le Galló Istvánné.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában