Ország-világ

2008.11.24. 16:53

Áder döntött egy interpelláció leszavazásáról

Az Országgyűlésben elnöklő Áder János voksával szavazta le a Ház Szabó Imre környezetvédelmi minisztert a parlamentben hétfőn. A tárcavezetőt Katona Kálmán interpellálta a széndioxid-kvóták eladása ügyében. <br>

Katona szerint nem megfelelően szabályozott, hogy az állam mire fordítja a szén-dioxid kvóták eladásából származó bevételeket. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerinte játszik az árakkal, valami "nagyon nem frankó" az eladások körül. Senki nem tud semmit, Katona pedig nem akar várni az éves jelentésre, hogy megtudja az igazságot.

Szabó Imre válaszában elmondta: a kormány a kiotói egyezmény szabályai szerint jár el az ügyben.

Katona Kálmán viszontválaszában arra kérte a jelenlévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy tekintse át a kérdést, szabályozza újra a befolyt összegek elköltését és utasítsa Szabó Imre minisztert, hogy miniszteri rendelettel szabályozza a kvóták eladásából beérkezett összegek elköltését. Az MDF-es képviselő át is adta Gyurcsány Ferencnek az erről szóló uniós irányelveket. A dokumentumot a miniszterelnök átvette Katonától és azt mondta: "áttekintem, szabályozom, utasítom."

A képviselők közül végül 185-en igennel, 176-an nemmel szavaztak, 9-en pedig - a szabad demokrata frakció egy része - tartózkodtak, így szavazategyenlőség alakult ki és az elnök voksa döntött. A miniszterei választ az elnöklő Áder János elvetette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában