Ország-világ

2008.11.10. 07:36

Beírta nekünk az intőt a Moodys és a Fitch Ratings

Leminősítette Magyarország hosszúlejáratú adósságainak besorolását a Moody's hitelminősítő. A három nagy hitelminősítő közül csak a Moody's volt az, aki eddig nem minősítette le az országot és az elsőrendű befektetési sávban tartotta.

A cég a globális válsággal magyarázza a döntést, szerintük most bosszulják meg magukat az elmúlt évek gazdaságpolitikai hibái. A hitelminősítő több hazai és Magyarországon tevékenykedő külföldi bank hosszútávú devizabetéteinek besorolását is lerontotta, szerintük még az OTP-nek is gondot okozhat a romló üzleti környezet.

A leminősítést pénteken jelentették be, az A2-ből A3-kategóriába sorolás után több mint öt forintot esett az euróárfolyam a hazai valutához képest. A leminősítés hatására az ország még nehezebben juthat hitelekhez.

A Fitch Ratings is visszaminősítette Magyarországot

Leminősítette Magyarország szuverén adóskockázati besorolását a Fitch Ratings - jelentette be hétfőn a nemzetközi hitelminősítő intézet. A friss értékelés szerint az eddigi "BBB plusz - negatív kilátás" besorolás helyett Magyarország a "BBB - stabil kilátás" kategóriába csúszott le.

A Fitch Ratings a várható recesszió súlyosságára és a válságot követő, a makrogazdaságban megjelenő kiegyensúlyozatlanság miatt szükséges korrekcióra utalva élt a leminősítéssel. A hitelminősítő ugyanakkor megjegyezte, hogy az IMF vezetésével az országnak juttatott pénzügyi védőcsomag többségében megszüntette a külső finanszírozási és likviditási kockázatokat.

Múlt hét pénteken a Moody's Investors Service minősítette le a magyar szuverén adósosztályzatot, A2-ről A3-ra. Az új besorolásra ráadásul további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást helyezett érvénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában