Ország-világ

2008.11.09. 12:54

Fidesz: Gyurcsány miatt nő a munkanélküliség

Az elmúlt tíz napban 4711 ember veszítette el munkahelyét Magyarországon, a munkanélküliség folyamatosan nő - mondta Bernáth Ildikó Fidesz-képviselő vasárnap sajtótájékoztatón.

Az elmúlt tíz napban 4711 ember veszítette el munkahelyét Magyarországon, a munkanélküliség folyamatosan nő, a foglalkoztatottságban pedig a 27 európai uniós tagállam közül az utolsó előtti helyen állunk - mondta Bernáth Ildikó Fidesz-képviselő vasárnap sajtótájékoztatón. A kialakult helyzetért Gyurcsány Ferenc a felelős - tette hozzá a politikus.

Bernáth Ildikó szerint a régiós munkanélküliségi adatok igen rosszak. Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön az országos átlag két és félszeresét is meghaladja az állástalanok száma, akiknek több, mint egyharmada, 140 ezer ember tartósan munkanélküli - mondta. A kiltásokról szólva Bernáth úgy vélte, a kormány egyes tagjai is mást és mást mondanak: a miniszterelnök több tízezer új munkanélküliről beszélt, a munkaügyi miniszter 40-50 ezerről, a gazdasági miniszter 100 ezerről, kutatók 100-150 ezer lehetséges elbocsátottról a pénzügyi-gazdasági válság következtében.

A kormány megszorításokon alapuló programja megbukott, a válság még nehezebbé teszi az ország helyzetét - mondta a Fidesz politikusa. Gyurcsány Ferenc végletesen elszegényítette az országot, amikorra azt elérte a krízis, a kormány félrekezelte a bajokat, s nem a kormány, hanem a Nemzetközi Valutaalap előzte meg az államcsődöt - tette hozzá.

Bernáth Ildikó megismételte a Fidesz állítását, hogy kétszer 5 milliárd euró (összesen körülbelül 2600 milliárd forint) értékű növekedésserkentésre van szükség. Első felét az uniós forrásokból kapnák a vállalkozások, aztán ha ennek hatása elkezd érződni, a másik feléből köztehercsökkentést lehetne végrehajtani.

Bernáth Ildikó ismételten elmondta, hogy az uniós támogatásoknak alig 3 és fél százaléka jut a kis- és közepes vállalkozásoknak. Pár nappal ezelőtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter közönséges hazugságnak nevezte az állítást. Számításaik szerint ez az arány közel 20 százalék. Eddig több, mint 35 ezer vállalkozás kapott uniós pénzt, ami több, mint a tizede a ténylegesen működő 200-300 ezer cégnek - mondta Bajnai.

Az eddig meghirdetett - hatásában - 811 milliárd forint értékű csomag 288 milliárdos közösségi pénzt kap. Technológiai korszerűsítésre 100, mikrohitelprogramban 70, bankokon keresztül nyújtott hitel garanciája 528, kis- és középvállalkozói hitelprogram 50, kockázatitőke-program (a magánszektor bevonásával) 63 milliárdot tesz elérhetővé. A gazdasági tárca erre a hétre tervezi annak bejelentését, hogy az 1000 milliárdnál is nagyobbra bővítendő csomag mit fog tartalmazni. Annyit lehet tudni, hogy az uniós forrásokat még tovább csoportosítják át a gazdaság élénkítése javára, és a program fontos eleme lesz a piacbővítés segítése állami eszközökkel és a munkahelyek megartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában