Ország-világ

2008.11.17. 21:57

Független ellenőrző mérnököt keresnek a 4-es metróhoz

Már folyamatban van a 4-es metró új ellenőrző mérnökének kiválasztása - közölte hétfőn a beruházásért felelős DBR Metró Projekt Igazgatóság. Az Index internetes hírportál számolt be róla, hogy Jávor Péter, az eddigi független mérnök felmondott, miután szakmai vitába keveredett a projektigazgatóval.

A 4-es metró építésével kapcsolatban egy független ellenőrző mérnököt kell alkalmaznia a BKV-nak, ezt az Európai Beruházási Bankkal kötött hitelszerződés is előírja. Az Index internetes hírportál arról számolt be, hogy a feladatot ellátó Jávor Péter felmondott, mert szakmai vitába keveredett a DBR projektigazgatójával és úgy érezte, hogy kifogásait és javaslatait nem veszik figyelembe.

A DBR hétfői közleménye szerint a független ellenőrző mérnök kiválasztása, hatáskörének és feladatinak pontos meghatározása már tart. Jávor Péter a BKV Felügyelő Bizottságának felkérésére látott el korábban bizonyos ellenőrző mérnöki teendőket.

Az Index úgy tudja, hogy Jávor Péter elsősorban azt kifogásolta, hogy egy általa életveszélyesnek minősített megoldáshoz a Gellért téri állomáson mégis hozzájárult a DBR. Arról van szó, hogy az épülő állomáson a kivitelező Bamco - az eredeti tervvel ellentétben - nem épített meg a két alagút között egy átkötő alagutat, azt ugyanis csak a fúrópajzsok áthaladása után tette volna meg. Ez viszont a mérnök szerint okozhat süllyedést, esetleg omlást, így járókelők és az alagútban dolgozók életét veszélyeztette volna.

A Bamco és a DBR végül megegyezett és mégis a pajzsok áthaladása után épül meg az összekötő alagút. A DBR közleményében leszögezi, hogy a jelenleg még engedélyezés alatt álló módszer tartalmazza a szükséges biztonsági garanciákat. Jávor Péternek az a felvetése pedig, hogy először az alagút épüljön meg és csak utána menjenek tovább a pajzsok, hozzávetőleg egy év késedelmet okozott volna az első szakasz véghatáridejében.

Az Index információi szerint a mérnök azt is kifogásolta, hogy a metróalagutat több helyen elépítették, azaz elfúrták. A DBR közleménye szerint azonban egy alagútépítés közben néhány centiméteres eltérések mindig vannak, ez egy ekkora munka közben még a legmodernebb technológiával is természetes. Annyira egyszer sem tértek el, hogy az a vágányok kialakítását befolyásolná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában