Ország-világ

2008.11.16. 13:29

Gyurcsány Ferenc megfékezné a radikális csoportokat

Gyurcsány Ferenc az igazságügyi minisztertől vár javaslatot arra, hogy milyen módon lehet gátat vetni annak, hogy radikális csoportok Magyarország tekintélyét rombolják külföldön.

A miniszterelnök azt is kezdeményezi a kormányban, illetve az Országgyűlésben, hogy - akár törvényi szabályozás megváltoztatásával - akadályozzák meg, hogy a radikalizmus átlépje az országhatárt. A miniszterelnök ezekről a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón beszélt. Gyurcsány Ferenc az is közölte, hogy levélben fordul Robert Fico szlovák kormányfőhöz, mert a szombati révkomáromi tárgyaláson sem mutattott be a szlovák kormány vizsgálati anyagot a Dunaszerdahelyen történt eseményekről.

Mivel a szlovák kormány nem mutatott be szakértői anyagot a dunaszerdahelyi meccs rendőri fellépéséről, hivatalos levélben fordul Robert Ficohoz a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ebben, a rendőrségtől független vizsgálatot kér a szlovák kormányfőtől, illetve azt, hogy ennek eredményét Magyarországnak is küldjék meg. Gyurcsány Ferenc a hivatalos levélben ismét felhívja a figyelmet a szlovák-magyar viszonyt rendezni hivatott hatpontos javaslatra. Emellett tájékoztatást ad arról is, hogy Magyarországon megteszik a szükséges lépéseket a helyzet megoldására, és ezt várják a Fico vezette kormánytól is. Gyurcsány Ferenc szerint kedden már megérkezik levele a szlovák kormányfőhöz.

A kormányfő úgy látja, hogy a szlovákiai magyarok helyzetének javítására megoldást a szombaton Robert Ficoval is ismertetett hatpontos javaslat jelenthet. Az itthoni radikális, "helyenként félfasiszta" csoportok miatt az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordul Gyurcsány Ferenc. Azt kéri Draskovics Tibortól: az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságával közösen tegyen javaslatot a szélsőséges csoportok magyarországi tekintélycsorbításának megakadályozására. A kormányfő azt is kezdeményezi a kormányban, illetve az Országgyűlésben, hogy - akár törvényi szabályozás megváltoztatásával - akadályozzák meg, hogy a radikalizmus átlépje az országhatárt.

A Fidesz követelésére, hogy a kormány hozza nyilvánosságra IMF titkos szakértői jelentését Gyurcsány Ferenc úgy reagált, hogy a kormány nem készített titkos jelentéseket. Az IMF-nek - mint hitelt nyújtó - lehetnek azonban saját szakértői anyagai, ezeket azonban Magyarország nem ismeri - tette hozzá.

A pénzváltással kapcsolatos úgynevezett Tobin-adóról pedig azt mondta a miniszterelnök, hogy a világon az első globális adó lehetne, ám ezt csak egyszerre vezethetnék be az országok, így a közlejövőben nincs reális esélye, hogy Magyarországon bevezetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában