Ország-világ

2008.11.17. 18:47

Gyurcsány: Szlovákia véleményére várunk

A miniszterelnök leszögezte: a hétfői ötpárti egyeztetésen továbbra is fennmaradt az a politikai konszenzus, ami az elmúlt hetekben a közös nemzeti fellépést elősegítette a magyar-szlovák kapcsolatokban.

A kormány szerdai ülésén Gyurcsány Ferenc kiosztja a feladatokat az illetékes minisztereknek annak érdekében, hogy Magyarországon 30 napon belül megszülessenek a pontos kezdeményezések a szombati Gyurcsány-Fico találkozón ismertetett hatpontos javaslatcsomaggal kapcsolatban - jelentette ki a magyar miniszterelnök hétfőn, miután tájékoztatta a parlamenti pártok vezetőit és a külügyi bizottság elnökét a szombaton elhangzottakról.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: a hat pont rá eső részét Magyarország a lehető leghamarabb végre akarja hajtani és ezt várja el Szlovákiától. "Most arra várunk, hogy Szlovákia mondjon véleményt a hat pontról" - fogalmazott a kormányfő.

A hat pont között szerepel hogy mindkét ország a legfelső szintű jogszabályok szintjén vállalja fel a szlovákiai magyar és a magyarországi szlovák oktatásügy kiemelt támogatását, a kisebbségi tanintézmények fejlesztési igényeinek pozitív diszkrimináció elvén alapuló előnyben részesítését. Ezen kívül a javaslatok része, hogy a kisebbségi iskolák használhassák a másik államban kiadott tankönyveket. A magyar miniszterelnök felvetette szombaton egy nemzeti-nemzetiségi magatartáskódex elfogadását is, amelyet a két ország politikusaival is el kellene fogadtatni. Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc egy becsületbíróság felállítását is kezdeményezte.

Negyedik pontként a miniszterelnök javasolta: ha az egyik állam nemzeti-nemzetiségi sérelmet vet fel, akkor bármelyik érintett országnak lehetősége legyen közös vizsgálatot kezdeményezni. Az ötödik pont, hogy Pozsony vegye fontolóra egy nemzeti-nemzetiségi jogbiztos kinevezését. Egyben - hatodik javasolt pontként - Szlovákia fontolja meg annak a nemrégiben jóváhagyott jogszabálynak a felfüggesztését, amellyel tulajdonképpen megtiltották a magyar állami jelképek használatát Szlovákia területén.

Gyurcsány Ferenc hétfőn elmondta: azt kérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztertől, hogy vizsgálja meg: van-e jogalkalmazási vagy jogalkotási oka annak, hogy "Magyarországon a szélsőjobboldali, fasisztoid szerveződések elleni fellépés az elmúlt években nem volt elég határozott ahhoz, hogy a mostani konfliktust megakadályozzuk."

A miniszterelnök leszögezte: a hétfői ötpárti egyeztetésen továbbra is fennmaradt az a politikai konszenzus, ami az elmúlt hetekben a közös nemzeti fellépést elősegítette a magyar-szlovák kapcsolatokban.

Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője elmondta: a találkozón szó volt a Fidesz által hétfőn kezdeményezett politikai nyilatkozatról is, amelynek elfogadása érdekében az ellenzéki párt kész tartalmi változtatásokat is elfogadni.

Németh Zsolt a külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a remélhetőleg konszenzussal elfogadandó nyilatkozatnak ki kell térnie azokra a témákra - mint a dunaszerdahelyi futballmérkőzés, vagy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) elítélő szlovák parlamenti határozat, melyek kimaradtak a szombati közös nyilatkozatból. Németh szerint, ha nem lesz Szlovákiában független vizsgálat a mérkőzésen történtekkel kapcsolatban, akkor Magyarországnak is értelmeznie kell a történteket. Ha nem lesz vizsgálat, akkor a Fidesz "magyarellenes megfélemlítő akciónak" minősíti az esetet.

Fodor Gábor az SZDSZ elnöke továbbra is világos és egyértelmű állásfoglalást kért Szlovákiától a Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban, valamint a szabad demokraták szerint a két ország rendőrségének kellene szorosabban együttműködniük a hasonló incidensek elkerülése érdekében.

Herényi Károly az MDF frakcióvezetője szerint a kormánynak ki kell állnia a javaslatai mellett és ki kell dolgoznia egy olyan rendszert, amely alkalmas a dunaszerdahelyihez hasonló konfliktusok kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában