Ország-világ

2008.11.30. 18:09

Ikonra festette Sztálint egy pópa Oroszországban

Szentpétervár közelében Joszif Visszarionovics Sztálint ábrázoló ikont helyezett ki a Szent Olga templomban a Lelningrád megyei Sztrelna város pravoszláv pópája - számolt be a Korrespondent.net ukrán hírportál a nem mindennapi esetről vasárnap.

Az Evsztrafij apát által kiállított szentképen az egykori szovjet vezér a Moszkvai Szent Matróna társaságában látható, akivel egy legenda szerint 1941-ben személyesen is találkozott. A szent asszony akkor megjósolta neki, hogy akár az összes ember élete árán is, de meg fogja védeni a németekkel szemben Leningrádot, a mai Szentpétervárt.

"Sztálin - a nemzetek atyja, egész életemben elkísért. Az Atyaisten mellett két további atyám is volt: az egyik az édesapám, a másik ő, a nemzetek atyja"- - nyilatkozta a sajtónak a pópa. A sztálinos ikon nem mindenki tetszését nyerte el, ezért az apát kénytelen volt eltávolítani eredeti helyéről, és a templom egy eldugottabb sarkában elhelyezni. Ennek ellenére nap mint nap egyre több gyertyát gyújtanak előtte a hívek.

Orosz lapok arra emlékeztetnek, hogy a szentpétervári kommunisták korábban már kezdeményezték Sztálin kanonizálását. Jelenleg pedig a sztrelnai ikon sokszorosításán dolgoznak, amelyből legalább 10 ezer darabot szeretnének szétosztani azok között, akik szerint "Sztálin már régen szent."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában