Ország-világ

2008.11.24. 23:51

Magyar származású közgazdász Obama csapatában!

Az 1968-ban Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett Peter Orszag állítólag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket.

Peter Orszag, egy magyar származású amerikai közgazdász lesz a Barack Obama vezette Fehér Ház költségvetési igazgatója. Az elismert szakember második generációs magyar amerikai, szülei nyelvét már nem beszéli. A megválasztott amerikai elnök a környezetéből kiszivárgott értesülés szerint a 40 éves szakembert szemelte ki költségvetési igazgatónak, Orszag ezt elfogadta. Obama erről várhatóan kedden tesz bejelentést.

A tekintélyes The Wall Street Journal Obama gazdasági csapatában a három legfontosabb személy közé sorolta Orszagot, rajta kívül Timothy Geithner, az új pénzügyminiszter, valamint Lawrence Summers, a Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának igazgatója lesz a legnagyobb befolyással az új elnök gazdaságpolitikájára.

Az amerikai fővárosban élő Peter Orszag második generációs magyar amerikai; szülei még gyerekkorukban vándoroltak ki az Egyesült Államokba - értesült az MTI diplomáciai forrásból.

Peter Orszag: nem szivesen beszél származásáról

Peter Orszag nem szivesen beszél származásáról.
Orszag egyáltalán nem beszél magyarul, családnevét is angolosan (Orzeg) ejti ki. Soha nem járt Magyarországon, de egyszer úgy fogalmazott, "el kellene látogatni".

Az MTI-t egy másik forrás, egy neves washingtoni szakember úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket.

A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) - amelynek elnöki tisztségét Peter Orszag 2007 januárja óta tölti be - az MTI megkeresésére tudatta: "Peter megerősítette, hogy családneve magyar eredetű". Melissa Merson, a CBO kommunikációs igazgatója azt is közölte, hogy "ez az egyedüli személyes információ családi származásáról, további információt sajnos nem oszthatok meg Önnel".

A 235 munkatársat foglalkoztató, évi 40 millió dolláros költségvetésű CBO független, pártatlan gazdasági és költségvetési elemzéseket készít. Orszag vezetése alatt a hivatal kiterjesztette vizsgálatait az egészségügy és a klímaváltozás területére is.

Az 1968-ban Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett, majd a London School of Economicson közgazdasági doktorátust szerző Peter Orszag több közgazdasági témájú könyv társszerzője, illetve szerkesztője. Szenvedélyes futó, elvált, két gyermek apja.

Címkék#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában