Ország-világ

2008.11.15. 20:21

Ökojárművek Miskolcon

Nincs károsanyag-kibocsátás és az üzemeltetés szinte fillérekből megoldható. Az energiaárak emelkedésével egyre többen vágynának ilyen járművekre. Miskolcon már láthattak is ilyeneket a nézők. Egy ökofesztiválon szombaton elektromos autót és napelemmel működő biciklit mutattak be.

A napelemekkel hajtott elektromos kerékpárban szinte feküdni kell. A bicikli tetejére építették a napcellákat, ez hajtja a kerékpárt. Egy feltöltéssel 50 kilométert képes megtenni.

Hangai Gábor fejlesztő a Független Hírügynökségnek elmondta: a gépben háromfázisú villamos erőgép van, egy háromszáz wattos motor. A napcellák feszültségszabályozója egy akkumulátort tölt, és a szabályzókon keresztül hajtja a motort.

A kerékpár még csak a prototípus, jövő tavasszal mutatják be azt a gépet, amelyet a tervek szerint jogosítvány nélkül lehet használni, akár munkába járáshoz.

Nem mindenki vállalná, hogy másfél éven át, összesen 5-600 órát dolgozzon egy elektromos autó kifejlesztésén. Szirmay Zoltán vállalta. A hagyományos autóból kikerült a motor, a benzintank és a hűtő, helyettük tíz akkumulátor és egy villanymotor van benne. Egy feltöltéssel 5-6 órát, akár 60 kilométert is autózhat vele a tulajdonos. Szirmay Zoltán villamosmérnök a Független Hírügynökségnek elmondta: nem könnyen, de sikerült megszerezni rá a műszaki vizsgát és a forgalmi engedélyt, így naponta használja. Városi autónak tökéletes, végsebessége 60-70 kilométer per óra körüli.

A kocsi tetejére szerelt napelem rásegít a töltésre. A fenntartása szinte fillérekből megoldható: kilométerenként hét forint. Egy hagyományos autó fenntartása majdnem háromszor ennyibe kerül.

Bár az ökofesztiválnak helyet adó bevásárlóközpontba folyamatosan érkeztek az autósok, az alternatív járművek iránt ezúttal mérsékelt érdeklődés mutatkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában