Ország-világ

2008.11.08. 15:51

Részt vehet-e egy 48 éves asszony a lombikbébi-programban?

Érdeklődéssel olvastuk lapjukban a CIRIS Kft. közleményét miszerint „sikeres IVF beavatkozást hajtottak végre egy 48 éves páciensen." A Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság állásfoglalása.

Delmagyar.hu / Olvasói levél

A jogi és szakmai előírások szerint az egyes asszisztált reprodukciós eljárások csak akkor végezhetők el, ha „a nő a reprodukciós kor felső határát nem érte el".

A hazai és nemzetközi tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy 48 éves korban asszisztált reprodukciós eljárást végezni indokolatlan és felesleges, mert egy kihordott terhességre az esély gyakorlatilag nulla.

Ebben az életkorban csak petesejt adományozásával lehetne terhességet létrehozni, a reprodukciós kor felső határának elérése után azonban már a donor petesejtek felhasználása sem megengedett. Szakmai körökben ismertek azok a külföldi példák, ahol ezen korhatár átlépése után is létrehoztak terhességet adományozott petesejtekkel, ez azonban számos erkölcsi, etikai, vallási és jogi problémával járt. Emiatt ezeket az eljárásokat több országban be is tiltották.

Dr. Vereczkey Attila a CIRIS magánintézet orvos igazgatója már korábban is próbálkozott lombikbébi kezeléssel olyan asszonynál, aki elérte a reprodukciós kor felső határát. Az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságát írásban tájékoztatták, hogy egy 50 éves asszonynál is végzett sikertelen lombikbébi kezelést. A Bizottság a levelet válaszra sem méltatta, pedig ez a testület gyakorolja a „független, társadalmi kontrolt a piacorientált szolgáltatók" felett.

Nem lenne szerencsés, ha a Bizottság áldását adná arra, hogy Magyarország a reprodukciós kor felső határán túli asszonyok petesejt adományozásból származó „nagykockázatú terhességek" turisztikai központjává váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában