Ország-világ

2008.11.16. 13:37

SZDSZ: nem jó az új termékdíj-szabályozás

A Szabad Demokraták Szövetsége szerint a nemrég elfogadott új termékdíj-szabályozás a környezetvédelmi minisztérium közleményével ellentétben nem kevesebb, hanem lényegesen több hulladék keletkezéséhez vezet. <br>

Velkey Gábor, az SZDSZ parlamenti képviselőjének és az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága tagjának vasárnapi közleménye szerint az új törvény környezetvédelmi szempontból egyértelmű visszalépés, radikálisan alulmaradt ugyanis a gyártók és kereskedők érdekeltsége a csomagolóanyag mennyiségének csökkentésében. Ráadásul ez a lépés erősíti azt a gyakorlatot, amely az újratölthető csomagolás helyett az eldobható palackok arányát növeli. Vagyis a minisztériumi propagandával szemben a törvény hatása éppen ellentétes lesz: tovább nő a szemét mennyisége Magyarországon.

A szabad demokrata politikus szerint a kormánypárt eljátszotta az esélyt az előrelépésre, amikor képviselői elutasították azokat a módosító javaslatokat, amelyek érdekeltté tették volna a gyártókat és a kereskedőket a kisebb tömegű, visszagyűjthető és újrahasznosítható csomagolás alkalmazására.

Velkey Gábor közleménye szerint az elutasítás mögött pedig kizárólag az, áll, hogy a kormány a környezetvédelmi szempontoknál fontosabbnak tartja a lobbi-érdekeket. A liberálisok azt szeretnék elérni, hogy a környezetvédelmi termékdíj végre nevének megfelelően a környezet megóvását szolgálja, és ne egyfajta különadóként működjön. Sajnáljuk, hogy ebben a kormány ismételten nem volt partner - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában