Ország-világ

2008.11.27. 19:20

Tovább demonstrálnak a tejtermelők

Újabb demonstrációt hirdettek meg a tejtermelők a nagy áruházláncok "árletörő" politikája miatt. A gazdák pénteken reggel kilenc és délután öt óra között két helyszínen: a Tesco gyáli logisztikai központja előtt, illetve a Penny Market Alsónémediben található logisztikai központja előtt tiltakoznak majd.

A Tej Terméktanács szerint a magyar élelmiszerpiacon működő kiskereskedelmi áruházláncok üzleti magatartásukkal ellehetetlenítik beszállító, feldolgozó partnereiket és rajtuk keresztül a termelőket is. Az átadási árakat törvény- és versenyellenesen alacsony szinten tartják például a beszerzési ár alatti értékesítéssel, a fogyasztók megtévesztésével, és gazdasági erőfölényükkel is visszaélnek - mondják a termelők.

A Tej Terméktanács demonstrációs bizottsága szerint a tárgyalásokon bebizonyosodott, hogy az áruházláncok továbbra sem hajlandóak érdemben megismerni a Baromfi-, Vágóállat és Hús-, Tej Terméktanácsok, valamint a Húscéh és a Magyar Áruk Szövetség mögött álló beszállítók problémáit. Volt, aki el sem jött a tárgyalásra, míg mások kioktatták a demonstrálókat arról, hogy a hatékonyságukon kellene javítani, ugyanakkor folytatják a beszerzési ár alatti értékesítés gyakorlatát - fogalmaz a közlemény.

Tej Terméktanács még az idén megállapodást szorgalmaz, amelynek a többi között célja a Kiváló Magyar Élelmiszerek preferálása, valamint a külföldi termékek folyamatos minőségi kontrollja. A végső cél a törvények betartatása és az, hogy az áruházak polcain lévő termékek 80 százaléka magyar legyen - mondják. A tejtermelők úgy vélik, a szaktárca által készített megállapodás tervezet túl általános, nem fedi le a követeléseiket, nem tartalmaz ellenőrzési pontokat és nem terjed ki a kiskereskedelem teljes körére. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium december 3-ra kezdeményezte az első tárgyalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában