Ország-világ

2008.11.08. 16:03

Ügynökkérdés: törvényjavaslatot vár az SZDSZ

A legkülönbözőbb politikai erők két évtizede akadályozzák az információs kárpótlást, azért, mert érdekük fűződik ehhez - mondta Magyar Bálint.

Még ebben a hónapban konkrét törvényjavaslatokat vár az SZDSZ a kormánytól a megfigyelési aktát nyilvánosságával és kutathatóságával kapcsolatban, illetve hogy döntsön a kabinet a Kenedi-bizottság által feltárt mágneses szalagok adattartalmának felülvizsgálatáról. Gulyás József és Magyar Bálint szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a kormány nem lép, készek saját törvényjavaslatokat benyújtani az ügyben még idén, szerintük ugyanis mind a szakértelem, mind a technológia rendelkezésre állna a szükséges feladatok elvégzésére, csak a politikai akarat hiányzik.

A legkülönbözőbb politikai erők két évtizede akadályozzák az információs kárpótlást, azért, mert érdekük fűződik ehhez - mondta Magyar Bálint, aki szerint úgy tűnik, zsarolják azokat az embereket, akik érintettek voltak. A liberális politikus szerint azok, akik akadályozzák a megfigyelteket, hogy megismerjék a róluk készült jelentéseket, az elmúlt rendszerrel vállalnak szolidaritást. Magyar Bálint egyebek mellett kifogásolta azt is, hogy Európa más országaival szemben, Magyarországon, fotók, lehallgatási jegyzőkönyvek megismerésére nincs lehetőség, illetve a megfigyeléseket irányító operatív jelentések sem hozzáférhetőek, legfeljebb az ügynökiratok.

A szabad demokrata politikus utalt arra is, hogy ha a törvényhozás nem képes megoldani a feladatot, más megoldást kell keresni, konkrétumot azonban nem árult el. Gulyás József szerint a szükséges törvényi szabályozás szempontjából "történelmi a pillanat", az ügynökkérdés ugyanis nem egy akut ügy, ismert személyiség múltbeli szerepével kapcsolatban került elő, hanem a kormány egy iratfeltáró bizottság munkája után szembesülhetett azzal, hogyan tartották vissza a megfigyelésekkel kapcsolatos adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában