Ország-világ

2008.11.12. 07:35

Változik a gyed forrása, az összeg marad

Kiesnek a nők a munkából, nincs az a munkakör, ahová több év kihagyás után visszatérhetnének, és a költségvetésnek is hatalmas kiadást jelent a gyermekgondozási díj (gyed) - ezzel indokolja a Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) a gyerekgondozási időszak csökkentéséről szóló javaslatát.

Az OECD a harmadik gyermek után járó adókedvezményt is megszüntetné, az így felszabaduló pénzt pedig gyermekgondozásra költetné.

A Népszava úgy tudja, hogy a kormány kész lenne hasonló lépéseket tenni. A cél az, hogy a kismamák minél előbb visszamenjenek dolgozni, ezért folyamatosan fejlesztik a bölcsődéket és óvodákat. Kapitány Balázs, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója is támogatja, hogy minden anya visszamenjen dolgozni, de szerinte nem biztos, hogy a bölcsődei helyek számának bővítése a legjobb megoldás.

Az ellátás nagyon drága ugyanis, becslése szerint egy hely egy évben 1,1 millió forintba, egy új kialakítása pedig 3-4 millióba is kerülhet. A gyed összege egyébként 2009-ben sem változik. A különbség csupán az lesz, hogy teljes egészében a Egészségbiztosítási Alapból fizetik majd ezt a díjat. Idén a gyed forrásainak felét a központi költségvetés még megtéríti az alapnak - írja a lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában