Ország-világ

2008.11.30. 17:21

Várhatóan kevesebb fenyő lesz a piacokon

Egy kétméteres ezüst- vagy normand fenyő ára 7-12 ezer forint lesz a piacokon, attól függően, mennyire formásak. Egy ugyanekkora lucfenyőt 1500-2000 forintért árulnak majd - mondták a Független Hírügynökség tudósítójának surdi őstermelők.

A Zala megyei falu lakóinak 95 százaléka "fenyőzésből" él. Az első szállítmányok néhány nap múlva indulnak, és december első hétvégéjétől már kapható a fenyő a piacokon.

Kevesebb fát visznek a piacra idén, mint tavaly - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Molnár Tiborné, aki bízik benne, hogy így az összes fenyőjüket el tudják adni. Nem adják olcsóbban a fát, mint tavaly, de úgy gondolják, hogy a gazdasági válság ellenére csak kevesen spórolnak majd a karácsonyfán. A surdi őstermelő idén új módszert is bevezetett: lefényképezik a fákat, a fotókat e-mailben elküldik törzsvevőiknek, akik otthon kiválaszthatják a fenyőt, amiért már csak el kell menniük a piacra. Molnár Tiborné elmondta: egyre többen vesznek tőlük így karácsonyfát.

A fenyőfa rengeteg munkával és költséggel jár. Míg egy lucfenyő 5 év alatt, addig egy normand 8-12 év alatt lesz piacképes. Zalában és Somogyban főként a jó minőségű agyagos talaj és a hagyományok miatt sokan foglalkoznak fenyőzéssel. Pontos adatok nincsenek, de a helyiek becslése szerint legalább minden harmadik magyar karácsonyfa erről a vidékről származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában