Ország-világ

2009.02.24. 18:07

66 milliárdos csomag a foglalkoztatás szinten tartására

A szakképzés gyakorlati részének erősítését, a munkaidőkeret, valamint a túlóra felhasználás szabályainak rugalmasabbá tételét készíti elő a szociális minisztérium.

A tervek szerint a szakközépiskola 9. és 10. évfolyamán lehetőség nyílna arra, hogy a képzés felét gyakorlati foglalkozások tegyék ki. Erről a szociális tárca már megállapodott az oktatási minisztériummal. Ha a kormány is jóváhagyja az elképzelést, a jövőben - talán már idén szeptembertől - a Regionális Fejlesztési Tanács dönthetne arról, hogy az adott régióban működő szakközépiskolák közül a munkaerőpiac érdekeit figyelembe véve mely iskolákban vezethetik be az új modellt. A sajtótájékoztatón részt vett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Parragh László elmondta, a 11. évfolyamon 70 százalékban a szakmai specializáció kellene, hogy kitöltse a képzést, az utolsó évben pedig 80 százalékban munkával egybekötött szakmai gyakorlaton vehetnének részt a leendő munkavállalók.

A szociális miniszter elmondta: a szerdai kormányülésen várhatóan terítékre kerül a munkaidőkeret lazítását célzó jogszabály-módosítás. A cél az, hogy szükség esetén el lehessen térni a heti 40 órás munkaidőtől, ha pedig egy munkáltató - a dolgozók egyetértésével - változtat a munka ütemén, csak éves szinten kelljen azt kiegyenlíteni. Jelenleg ugyanis 4 hónapon belül be kell hozni az eltérést. A szaktárca az eddig megengedett évi 200 órás túlóramennyiséget is növelné, maximum heti 48 órás munkahét erejéig. Ehhez szintén szükség lenne a dolgozók beleegyezésére, és a foglalkoztatást is további biztosítékokhoz kötnék - tette hozzá a tárcavezető.

Szűcs Erika emlékeztetett arra: a Munkaerőpiaci Alap terhére idén 16 milliárd forint áll rendelkezésre munkahelyteremtő programok számára, amelyben átképzések is szerepelnek, elsősorban a hiányszakmákra koncentrálva. Ebből 6 milliárdra az Országos Foglalkoztatási Közalapítványon keresztül, 10 milliárdra pedig a Regionális Munkaügyi Központokon keresztül lehet pályázni, január óta. Ezen felül további 20 milliárd forintos hazai forrást szánnak kifejezetten munkahelymegőrző támogatásra, másik 20 milliárdot pedig uniós forrásból fordítanának munkahelymegtartásra- és képzésre. Ezt szintén szerdán terjeszti a kormány elé a szaktárca - mondta Szűcs Erika. a tárcavezető elmondta még, ezen kívül további 10 milliárd forintnyi uniós pénzt szeretnének azok képzésére fordítani, akik önhibájukon kívül vesztették el a munkahelyüket.

A kamara szerint eddig összesen 40 ezren váltak munkanélkülivé a válság miatt. Az Ecostat nemrég nyilvánosságra hozott prognózisa szerint a recesszió miatt csaknem 100 ezer ember vesztheti el az állását Magyarországon. Újságírói kérdésre a szociális miniszter elmondta: nem szeretne jóslásokba bocsátkozni a számokat illetően, de ha valóban ekkora lenne a baj, a 66 milliárd forintos csomag bizonyosan elég lesz arra, hogy segítsen ezeken az embereken.

Ezek is érdekelhetik