Ország-világ

2009.02.18. 19:46

Búcsú a papás-mamástól

"A papás-mamást az tette tönkre, hogy a világhálón való barangolás és nézelődés nagy, kozmikus kukkolásként is értelmezhető."

Darvasi László

Vége van, nincs többé. Szomorkodhatunk is, mert ez egy szép és fontos emberi történés volt, előtanulmánya bizonyos nagy, későbbi tetteknek.

A papás-mamásnak befőtt- és kifliillata és derengő fénye volt, a papás-mamás egyéb világ-összeesküvésre is használatos rejteken esett meg, szűrt fényű, ezüstös port táncoltató padlások sarkaiban, kamrák szalmaágyain, csodás bokorvárakban és ásító pincék torkában.

A papás-mamás a gyerekember első nagy és komoly kíváncsisága volt a sok automatikus miért után, ugyan még mindig csak mintakövetés, de már igaz cselekvés, már igazi felfedezés.

Ennek vége van, agyő nektek, kisfiúk és kislányok, akik megannyi édes papás-mamást játszottatok, és aztán szépen felnőttetek, és ha rossz, gyalázatos, ha sanyarú lett az életetek, nem a papás-mamás tehetett róla!

A papás-mamást a digitalizációba rohanó világ tette tönkre. A kiskamasz már nem is képzelhető el mobil nélkül, következésképpen mindent felvesz, dokumentál, rögzít, nem csak a kismacska legyilkolását vagy a tanár bácsi megrugdosását, de azt is, mi lenne, ha ő éppenséggel apuka vagy anyuka lenne.

És aztán felrakja a kis marha a netre, és láthatja boldog-boldogtalan. Az effajta mese, az ilyesféle titok dokumentálható, nincs többé.

Az emlékezet és a szóbeliség helyébe a kép lép, és bárki megtekintheti.
A papás-mamást az tette tönkre, hogy a kiskamasz nem képes felmérni a dokumentáció gesztusait kihasználó aljas veszélyeket.

A papás-mamást az tette tönkre, hogy a világhálón való barangolás és nézelődés nagy, kozmikus kukkolásként is értelmezhető.

A hagyományos, békebeli papás-mamást a prűd, bornírt, képmutató világ maga számolja föl, icipici gyerekeknél legott nemi erőszakról, traumatikus szexuális előélményekről harsog, csámcsog és forgat szemet, és ha valamely vidéki kollégiumban mutáló hangú kamaszok pajzánkodnak, országos hírt csinál belőle, és kiabálja, kiabálja.

De miért is?

Miért hír ez, kinek hír ez?

A hagyományos papás-mamás a nő és a férfi első közös titka volt.

Nincs többé, nincs, a meséket is „bekamerázták".

Ezek is érdekelhetik