Ország-világ

2009.02.14. 17:55

Kétezernél is többen voltak a Hősök terén

Kétezernél is több ember vesz részt a szombat délutáni, Becsület napi rendezvényen a Hősök terén, Budapesten. A rendőrök öt embert előállítottak. <br>

A fővárosban véget ért a Becsület napi rendezvény a Hősök terén, rendbontás nem történt - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A rendőrök öt embert állítottak elő a helyszínről. A közelben, a Dózsa György és Andrássy út sarkán demonstráló antirasszistákat negyedórával korábban elkísérték a rendőrök a helyszínről.

A Becsület napi rendezvényen körülbelül kétezer résztvevő volt, többek között olasz, svéd és német szélsőjobboldali felszólalókat hallgattak. A szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeztek meg. Több száz, főként fekete ruhába öltözött, kopasz, bakancsos fiatal a Kós Károly sétányról vonult a térre, többen pedig már eleve a Hősök terén gyülekeztek. Időközben megérkezett a tér közelébe - az Andrássy és Dózsa György út sarkára - a Kodály köröndről induló antirasszista menet, körülbelül ötven ember. A Hősök terén és környékén több száz rendőr volt.

Közben ötre nőtt azoknak a száma, akiket a rendőrök a rendezvényekről állítottak elő. Négy embert azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk, köztük van egy horvát állampolgárságú nő. Az ötödik embert azért vitték be a kapitányságra, mert körözték.


Korábban:

A szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeznek meg a Hősök terén. Több száz, főként fekete ruhába öltözött, kopasz, bakancsos fiatal a Kós Károly sétányról vonult a térre, többen pedig már eleve a Hősök terén gyülekeztek. A résztvevők a tér közepén elkordonozott részre csoportokban, alakzatban vonultak be, a szimpatizánsok pedig a vasrácsokon kívülről figyelik az eseményeket. A megemlékezés elején az egyik szervező kijelentette, hogy katonai jellegű a rendezvény, ezért elengedhetetlen a fegyelem - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Közben megérkezett a Hősök tere közelébe - az Andrássy és Dózsa György út sarkára - a Kodály köröndről induló antirasszista menet. Körülbelül ötvenen vannak, és különféle transzparenseket tartanak a magasba. Az egyiken például azt lehet olvasni, hogy "nem a Feri küldött és nem a Viktor, magamtól jöttem, mert elegem van a nácikból".

A Hősök terén és környékén több száz rendőr van most is. A Dózsa György úton közben folyamatos a forgalom az utolsó hírek szerint.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint eddig három embert állítottak elő a helyszínről. Egyiküket azért, mert körözték, két másiknál pedig közbiztonságra veszélyes eszközt találtak. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány péntek éjféltől egészen vasárnap éjfélig fokozott ellenőrzést rendelt el korábban a fővárosban.

Nem volt rendbontás a Becsület napi rendezvényen a Hősök terén szombat délután fél 4-ig - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A körülbelül kétezer résztvevő többek között olasz, svéd és német szélsőjobboldali felszólalókat hallgat. A szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeznek meg a Hősök terén, Budapesten. Több száz, főként fekete ruhába öltözött, kopasz, bakancsos fiatal a Kós Károly sétányról vonult a térre, többen pedig már eleve a Hősök terén gyülekeztek. Időközben megérkezett a tér közelébe - az Andrássy és Dózsa György út sarkára - a Kodály köröndről induló antirasszista menet, körülbelül ötven ember.