Ország-világ

2009.04.17. 09:15

Bolíviai összeesküvés: mégsem magyarok voltak?

Bolívia - Továbbra is zavaros információk jelennek meg arról, hogy milyen nemzetiségűek voltak azok a külföldiek, akik állítólag meg akarták ölni a bolíviai elnököt, és akikkel a bolíviai biztonsági erők végeztek a bolíviai Santa Cruz egyik szállodájában csütörtökön.

A bolíviai rendőrfőnök azt közölte csütörtökön, hogy két magyar volt a megölt három férfi között. Hugo Escobar szerint a harmadik lelőtt férfi bolíviai állampolgár. A rendőrfőnök azt mondta, hogy a "merénylők" nyitottak tűzet a biztonsági erőkre, amikor azok le akarták tartóztatni őket, és ezután félórás lövöldözés volt a szállodánál vagy a szállodában. Azt nem mondta meg, hogy vannak-e más áldozatok vagy sebesültek.

Több spanyol nyelvű hírportál viszont nem magyar, hanem bolgár (búlgaros) "merénylőkről" ír. Igy tesz például a www.noticias.es.msn.com és a www.ecodiario.eleconomista.es. Sőt, olyan hírek is megjelentek, amelyek szerint románok voltak az összeesküvők.

A bolíviai alelnök azt mondta az ország fővárosában, hogy tűzfegyverek és gránátok voltak azoknál, akiket el akartak fogni Santa Cruzban a biztonsági erők. Alvaro Garcia azt közölte La Pazban, hogy a szállodában bizonyító erejű dokumentumokat találtak a hatóságok a tervezett gyilkosságokról.

Az állítólagos merénylők elleni akció részleteit maga az államfő, Evo Morales közölte csütörtökön Venezuelában. Morales bejelentése szerint vele együtt meg akarták ölni az alelnököt és az egyik kabinetminisztert. Az államfő zsoldosoknak nevezte az állítólagos merénylőket. Azt mondta, hogy a titkosszolgálat értesítette őt az összeesküvésről, ezért utasította az alelnököt, hogy irányítsa a biztonsági erőket Santa Cruz egyik szállodájához. Morales szerint két embert letartóztattak, az egyik közülük valószínűleg ír állampolgár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában