Ország-világ

2009.04.05. 09:44

Előrehozott választásokért demonstráltak

Tíz-tizenötezer fősre duzzadt a tömeg a Hősök terén az előrehozott választásokért tartott demonstráción. A Magyar Gárda a Kossuth térre gyülekezett.

Delmagyar.hu

21.50 óra: Előállították a Kossuth tér közelében azt a férfit, aki este háromnegyed kilenc körül megrugdosta a 2-es villamost a Kossuth téren. A férfi annak a csoportnak volt a tagja, amely megállította a villamosokat a Parlament előtt, miután az ott zajló tüntetés miatt a rendőröknek már nem kellett lezárniuk a forgalmat. A Magyar Gárda és a tüntetők egy kisebb csoportja között kialakult feszült helyzet után egy csoport megállította a Kossuth téren a villamosokat. A szerelvényeket csak társaik csillapító szavaira és rendőri felszólításra engedték tovább. A villamost meg is rugdosták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint este 9 óra után elfogták és előállították azt a férfit, aki az egyik villamost rugdosta és megütött egy idős embert is. A Parlament előtti térről egyébként este negyed tízre a demonstrálók nagy része már elment, csak néhány kisebb csoport maradt ott.

20.30 óra: Néhány százan maradtak a Kossuth téren vasárnap este fél kilencre, miután a radikális nézeteiről ismert Budaházy György beszédével feszültséget szított a demonstrálók és a tüntetésen jelenlévő Magyar Gárda tagjai között. A gárdisták a rájuk váró buszhoz mentek, de több tüntető elkezdte ütni a busz oldalát, "nem vagytok magyarok, gyertek vissza" felkiáltásokkal.

20.04 óra: Elvonult a Magyar Gárda a Kossuth térről, miután a korábbi tüntetésekről ismert Budaházy György felment a színpadra. Budaházy ugyanis azt kérte számon a gárdistáktól, hogy miért nem fordulnak a rendőrök ellen. A Magyar Gárda tagjai az Alkotmány utcán indultak el a Bajcsy-Zsilinszky út felé. A Parlament előtt továbbra is néhány száz tüntető maradt - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Maradhatnak a tüntetők a Kossuth téren, miután az oda bejelentett demonstrációt a Jobbik kampányrendezvényévé minősítették át. Tafferner Éva, a BRFK szóvivje a Független Hírügynökségnek elmondta: amíg a tömeg békés, addig maradhatnak a Parlament előtt.

19.04 óra: Egyelőre békés a demonstráció a Kossuth téren a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által bejelentett rendezvényen, ahová több száz gárdista és tüntető vonult át a Hősök teréről. A demonstrálók megérkezésekor a Parlament előtt rohamrendőrök sorakoztak fel, tőlük néhány méterre pedig a gárdisták álltak fel, szintén sorfalban. A Magyar Gárda ezt azzal indokolta, hogy a tüntetők ne tudják hergelni az egyenruhásokat. Hét órakor a rendezvényen felszólaló Gonda László azt mondta, hogy berekeszti az általa bejelentett demonstrációt, de a spontán rendezvény attól még tovább folytatódhat.

18.56 óra: Több száz gárdista és tüntető érkezett nem sokkal este hét óra előtt a Kossuth térre a Báthory utcán keresztül, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Néhány tucat tüntető áttörte a sorfalat, és a Parlament előtti parkolóhoz vonult - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A szervezett csoportban vonuló gárdisták ebben nem vettek részt. A Parlament előtt kordonok nincsenek, csak a tér közepén vannak felállítva virágosládák. Emögött több tucat rohamrendőr sorakozott fel, hátrébb újabb rohamrendőrök várakoznak.

18.46 óra: Több száz gárdista indult el a Hősök teréről az Andrássy úton, feltehetően a Kossuth térre - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A Magyar Gárda tagjai az úttesten haladnak, és több száz tüntető kíséri őket: Nem sokkal fél hét előtt a Bajcsy-Zsilinszky útról fordultak a Nagy Sándor József utcába. A rendőrök egyelőre nem állták útját az utcán vonuló tömegnek. A menet elején egy hangosbemondóval vonuló gárdista többször is azt közölte a rendőrökkel, hogy "kampányidőszak van, ilyenkor nem kell bejelenteni a demonstrációkat."

18.21 óra: Véget ért az előrehozott választásokért tartott civil demonstráció vasárnap este nem sokkal hat óra előtt a Hősök terén. A résztvevők többsége már elindult hazafelé, legtöbben a Városliget, illetve az Andrássy út irányába. A téren este hat óra után néhány száz ember maradt még, a színpad elbontása közben szóló zenét hallgatják - jelentették a Független Hírügynökség tudósítói.

A rendezvény befejezése után a Magyar Gárda több csoportja elindult az Andrássy úton át a Kossuth térre, egy oda bejelentett demonstrációra.

17.03 óra: A változás fontosságát hangsúlyozta a Hősök terén folyó demonstráción Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Úgy fogalmazott: az MSZP-SZDSZ koalíciónak el kell tűnnie, és előrehozott választásokra van szükség. Arról is beszélt, hogy 20 éve nem volt "nagytakarítás" a politikában, azóta is megmaradt a kádári politikai garnitúra.

A térre délután négy óra után visszaérkezett a Gój Motorosok csapata, amely a civilek petíciójával a Sándor-palotához, a Köztársasági Elnöki Hivatalba ment. Egy másik csapat is elment korábban egy petícióval az MSZP székházához. A pártszékházban senkit nem találtak, aki átvette volna a dokumentumot, a Sándor-palotában azonban át tudták adni petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik főosztályvezetőjének.

A Független Hírügyünökség helyszíni tudósítóinak tapasztalata szerint a rendezvényre összegyűlt tömeg négy óra után csökkenni kezdett. A demonstrálók jelenleg még megtöltik a Hősök terét, az Andrássy út körülbelül 100-150 méteres szakazát és a Dózsa György utat a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum között.

16.31 óra: A Hősök teréről a Sándor-palotához indult a Gój Motorosok csapata vasárnap délután, hogy átadja a köztársasági elnöknek az előrehozott választásokért demonstráló civilek petícióját. A téren közben Csizmadia László a Magyar Konzervatív Alapítvány képviseletében azt mondta: addig nem mennek sehová, amíg választ nem kapnak követeléseikre.

A rendezvényen felszólalt a MAGOSZ elnöke is, aki elmondta: mind a gazdák, mind a városi polgárok megsínylették az elmúlt hét évet. Jakab István esztelen őrületnek nevezte a jelenlegi állapotokat, majd megismételte: nem engednek a követelésekből.

14.58 óra: Tíz-tizenötezer fősre duzzadt az előrehozott választásokért demonstráló tömeg vasárnap délután fél három után a Hősök terén. A rendezvényre továbbra is minden irányból folyamatosan érkeznek. Időközben a Magyar Konzervatív Alapítvány egyik képviselője a színpadon felolvasta a civilek által összeállított 12 pontos kiáltványt.

14.30 óra: Megkezdődött a civil demonstráció a Hősök terén

Az összegyűlt tömeg a tér mellett a Dózsa György utat is elfoglalja, így az autósokat a rendőrök a környező utcákba terelik. A demonstrálók között egyébként rengeteg nemzeti színű, és mindössze néhány árpádsávos zászlót látni.

Jelenleg a színpadon elhangzó beszédeket hallgatják az emberek. A helyszínen kordonok nincsenek, és rendőket se látni. A demonstrációra minden irányból folyamatosan érkeznek az emberek - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Ezrek a Hősök terén. Fotó: Reuters


A civilek már korábban megfogalmaztak egy 12 pontból álló petíciót, illetve egy levelet is írtak Sólyom László köztársasági elnöknek címezve. A petícióban szerepel - egyebek mellett -, hogy követelik az ország félrevezetéséért felelősök kizárását a közéletből, a magyar föld és otthonok védelmét, az oktatás és az egészségügy kiemelt állami támogatását, a közbiztonság megteremtését, magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak, hiteles tömegtájékoztatást, a sajtó függetlenségét.

Az államfőnek címzett levélben pedig azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy éljen minden alkotmányos jogával és morális lehetőségével az előrehozott országgyűlési választások érdekében. A levél aláírói közt szerepel - mások mellett - a Makovecz Imre nevével fémjelzett Magyarországért Egyesület, a MAGOSZ, a Magyar Szociális Fórum, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Polgári Körök Országos Szövetsége.

Korábban:

A rendőrség is készül a rendezvényre, de az már biztos, hogy kordonok nem lesznek. A demonstráció miatt forgalomkorlátozások lesznek a Hősök tere környékén.

A parlament feloszlatásáért és az előrehozott választásokért tart nagyszabású demonstrációt vasárnap délután kettő órától a Hősök terén a Civil Összefogás Fórum. A megmozduláshoz már számos civil szervezet csatlakozott. Kelemen András, szervező a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy a rendőrségen 20 ezres létszámot jeleztek, de az eddigi érdeklődés alapján már biztos, hogy sokkal többen lesznek.

A civilek már megfogalmaztak egy 12 pontból álló petíciót, illetve egy levelet is írtak Sólyom László köztársasági elnöknek címezve. A kiáltványban szerepel - egyebek mellett -, hogy követelik az ország félrevezetéséért felelősök kizárását a közéletből, a magyar föld és otthonok védelmét, az oktatás és az egészségügy kiemelt állami támogatását, a közbiztonság megteremtését, magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak, hiteles tömegtájékoztatást, a sajtó függetlenségét.

Az államfőnek címzett levélben pedig azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy éljen minden alkotmányos jogával és morális lehetőségével az előrehozott országgyűlési választások érdekében. A levél aláírói közt szerepel - mások mellett - a Makovecz Imre nevével fémjelzett Magyarországért Egyesület, a MAGOSZ, a Magyar Szociális Fórum, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Polgári Körök Országos Szövetsége.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a bejelentett rendezvényt. A demonstráció miatt forgalomkorlátozások lesznek: vasárnap este nyolc óráig ugyanis nem lehet parkolni az Olof Palme sétány egyik oldalán sem. Szintén nem lehet parkolni a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti szervizút között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában