Ország-világ

2009.04.10. 20:37

Elutasították a volt náci táborőr fellebbezési kérelmét

Egyesült Államok - Elutasította az amerikai bevándorlási fellebbviteli tanács John Demjanjuk fellebbezését, így a náci haláltáborok egykori őrét kiadhatják Németországnak. A most 89 éves vádlott ellen 29 ezer zsidó halála miatt adtak ki elfogató parancsot, azaz világháborús bűnökért kell felelnie a német bíróság előtt.

Az ukrán származású John Demjanjukot vasárnap kellett volna Cleveland városából Németországba szállítani, ám a férfi fellebbezett a kiadatását engedélyező bírósági döntés ellen a bevándorlási fellebbviteli tanácshoz. A hatóság azonban pénteki döntésével elutasította a fellebbezést.

A volt táborőr fia a határozat után úgy nyilatkozott: újabb fellebbezést adnak be, és "mindent elkövetnek, hogy megállítsák ezt az embertelen eljárást." Mint mondta, apja olyan súlyos egészségi állapotban van, hogy ha túl is élné a kitoloncolást, nincs arra esély, hogy a törvényszéki eljárás végéig életben maradjon.

John Demjanjuk egykor és ma.

John Demjanjuk egykor és ma.
A müncheni ügyészség a múlt hónapban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen, akit azzal vádolnak, hogy a koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként 29 ezer esetben volt emberölés bűnsegédje.

A férfit 1986-ban kiadták Izraelnek, ahol a sobibori táborban 1943 márciusa és szeptembere között elkövetett bűneiért halálra ítélték. Az izraeli legfelsőbb bíróság azonban később - új bizonyítékok hatására - megváltoztatta az ítéletet. Amerikai állampolgárságától 2002-ben fosztották meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában