Ország-világ

2009.04.26. 21:29

Sertésinfluenza: Európában is megjelent

Már Spanyolországban is megjelent a Mexikóban több mint 100 ember halálát okozó sertésinfluenza. Nagy az esélye, hogy egy új vírus alakul ki. Az Egyesült Államok közegészségügyi szükséghelyzetet vezetett be.

A spanyol kormány hétfőn bejelentette, hogy egy Mexikóból nemrég visszatért férfi sertésinflunzás. A tesztje pozitív lett. Ez az első megerősített sertésinfluenzás eset Európában. A vizsgálati eredményt Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter jelentette be.

Az áldozat egy 23 éves férfi a dél-spanyolországi Almensában. Április 22-én, szerdán tért vissza egy mexikói utazásból, és szombaton este helyezték karanténba.

A madridi külügyminisztérium korábban már figyelmeztette a spanyol állampolgárokat, hogy csak fontos esetben utazzanak Mexikóba.

Az Egyesült Államok közegészségügyi szükséghelyzetet vezetett be.

Nagy az esélye, hogy egy új vírus alakul ki

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik magas beosztású tisztviselője azt közölte: "nagyon is lehetséges, hogy a sertésinfluenza vírus, amely több tucat ember halálát okozta már Mexikóban, át fog alakulni egy sokkal veszélyesebb típussá".

"Valóban, nagy az esélye, hogy egy új vírus alakul ki. Amikor kifejlődnek új típusok, akkor sokkal veszélyesebbek lehetnek az emberre."- mondta Keiji Fukuda, a WHO egyik főtitkárhelyettese.

Mexikóból indult

A mexikói egészségügyi miniszter hétfői bejelentése szerint 103-ra emelkedett azoknak a száma, akik valószínűsíthetően a sertésinfluenza miatt haltak meg. A kórházakban több mint 400 embert kezelnek. A latin-amerikai országban a vasárnapi figyelmeztetések hatására pánik tört ki. Az üzletekben tömegével vásárolják fel az élelmet és a vizet, arra készülve, hogy hosszabb ideig kell otthon maradni. A kormányzat arra szólította fel az embereket, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket. A Világbank ezalatt bejelentette, hogy 205 millió dollár hitelt nyújt a járvány elleni harchoz, ebből 25 milliót azonnal átutal gyógyszerek és egészségügyi eszközök beszerzésére.

TÜNETEK: Hirtelen láz, 38 fok feletti, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás és általános levertség.

DIAGNÓZIS MÓDSZERE: A tünetek mutatkozása után 24-72 órán belül orr- és szájváladék kórházi vizsgálata és vérteszt.

KEZELÉS: Bebizonyosodott fertőzések esetében a betegek szigorú orvosi ellenőrzés mellett oseltamivirt (kereskedelmi neve Tamiflu) vagy zanamivirt (Relenza) kapnak.

MEGELŐZÉS: Orr-száj maszkot kell viselni, kerülni a kézfogást, puszit, nem szabad másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat használni. Gyakran kell szellőztetni a lakásokat, munkahelyeket, tisztán kell tartani az olyan gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.

A megbetegedések miatt a mexikói kormány számos rendkívüli intézkedést vezetett be, amelyre korábban Felipe Calderon államfő hatalmazta fel a kabinetet. A hatóságok több száz nyilvános eseményt tiltottak be, és a bezárt iskolák miatt több millió mexikói gyerek maradt otthon már pénteken. A mexikói fővárosban és környékén az emberek többsége ingyenesen osztogatott egészségügyi maszkot visel az utcán, félve attól, hogy vírus már emberről emberre is terjed.

Közegészségügyi szükségállapot az USA-ban

Közegészségügyi szükségállapotot hirdettek ki vasárnap az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok attól tartanak, hogy a sertésinfluenza vírus elterjed az egész országban. Barack Obama elnök közölte: utasítást adott az illetékeseknek, hogy "nagyon hatékony, agresszív és összehangolt" intézkedésekkel vegyék fel a harcot a kór ellen.

A BBC szerint 11 megerősített megbetegedésről tudnak az amerikai hatóságok. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) viszont 20 esetről számolt be vasárnap. A 20 esetet öt államból jelentették, és a következő napokban további esetek bejelentésére számítanak. Dr. Richard Besser a CDC vezetője a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján azt mondta, hogy nyolc esetről tudnak New Yorkban, hétről Kaliforniában, két-két esetről Texasban és Kansasban, és egyről Ohióban. "Ahogy kutatjuk fel a sertésinfluenzás eseteket, úgy találunk egyre többet, és az várjuk, hogy még több lesz a következő napokban."- mondta a CDC vezetője.

"Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján mától egészségügyi szükségállapot van az Egyesült Államokban"- közölte a hírt a belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano, aki szerint ez csak egy "irányadó műveleti eljárás" a szaporodó esetek miatt. A szükségállapot lehetővé teszi a kormányügynökségeknek, hogy szabad utat engedjenek a szövetségi, az állami és a helyi hatóságoknak, és felszabadítsák a forrásokat a megelőzési eljárások érdekében.

Maszkokkal védekeznek a vírus ellen Mexikóvárosban. Fotó: Getty Images

Maszkokkal védekeznek a vírus ellen Mexikóvárosban. Fotó: Getty Images
A Közel-Keletre is bevihették a vírust

Valószínűleg megjelent a Közel-Keleten is a sertésinfluenza kórokozója, amelynek "forrásvidékén", Mexikóban hivatalos adatok szerint eddig több mint 80 ember halt meg. Az izraeli hatóságok vasárnap azt közölték, hogy egy 26 éves férfit gyanús tünetekkel vittek kórházba, miután hazatért a közép-amerikai országból.

Az izraeli férfi a tengerparti Netanya város egyik kórházába került, miután a sertésinfluenza tüneteire utaló jelek mutatkoztak rajta. "Pénteken este jött vissza Mexikóból, és szombaton este került a kórházba."- mondta a kórház szóvivője, aki közölte, hogy a fiatalember, aki egy elkülönítőben van, jelenleg magas lázzal fekszik bent, de nincs életveszélyben.

Tíz fertőzött diák Új-Zélandon

Pozitív lett a vizsgálati mintája annak a tíz új-zélandi diáknak, akik Mexikóból tértek haza Los Angelesen keresztül szombaton.

A tíz diák az aucklandi Rangitoto kollégium csoportjával három hetet töltött Mexikóban spanyol nyelvtanulás céljából, és rajtuk kívül három tanár valamint 22 idősebb diák volt még a társaságban, amely szombaton tért haza. 13 diáknál és egy tanárnál voltak gyanús jelek, ezért az előzőleg már riadóztatott hatóságok karantént rendeltek el a számukra: külön járművekkel vitték őket haza egy diák kivételével, és addig nem mozdulhattak ki otthonaikból, amíg a vizsgálat tartott. Az egy diákot kórházba vitték, mert határozottabbnak látszottak a tünetei, de vasárnap kiengedték.

Disznókat fertőtlenítek Taiwanban. Fotó: Getty Images

Disznókat fertőtlenítek Taiwanban. Fotó: Getty Images
Húsbehozatali tilalom Oroszországban

Betiltotta az orosz kormányfő a Mexikóból, kilenc további latin-amerikai országból és az Egyesült Államok bizonyos részeiből származó mindenféle hús behozatalát. Vlagyimir Putyin szóvivője azzal indokolta a döntést vasárnap, hogy így akarják elejét venni a sertésinfluenza behurcolásának.

A szóvivő bejelentése szerint a tilalomról, amely azonnal hatályba lép, az után döntött a kormányfő, hogy utasítást adott ki egy különleges bizottság létrehozására a sertésinfluenza elleni harc érdekében. Dmitrij Peszkov,azt mondta az AFP-nak, hogy a különleges bizottság dönthet a változtatásokról, így az enyhítésekről vagy éppen a szigorításokról a fejleményektől függően. A szóvivő azt állította, hogy az orosz kormány még nem tud gyanús megbetegedésről az országban.

A magyar külügy szerint egyelőre még korai bármiféle intézkedés

Egyelőre még korai bármiféle lépést tenni Magyarországon a Mexikóban terjedő sertésinfluenza miatt - mondta a Független Hírügynökségnek Szelestey Lajos vasárnap. A Külügyminisztérium szóvivője megerősítette: figyelik a helyzetet, gyűjtik az illetékes hatóságoktól az információkat, és ha szükséges, intézkedni fognak. A turisták egyelőre szabadon beléphetnek Mexikó területére, de a helyi hatóságok már a reptéren figyelmeztetik őket a kockázatokra.

Magyarországon nem kell járványtól tartani

Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon egyelőre nincs ok aggodalomra a sertésinfluenza miatt. Az ebből kialakult, és Mexikóban tömeges megbetegedéseket okozó új vírustörzs azonban emberről emberre terjed, ezért nem árt óvatosnak lenni - mondja. Falus Ferenc szerint a kór lappangási ideje 1-10 nap, ezért arra int mindenkit, aki az elmúlt 10 napban érkezett haza Mexikóból, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha influenza-szerű tüneteket tapasztal.

Az országos tisztifőorvos a Független Hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államokból indult, és Mexikóban járványos megbetegedést okozó vírustörzs a sertésinfulenza H1N1 egyik változata, amit egyelőre nem ismernek a szakemberek. Gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük - mondta.

Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában