Ország-világ

2009.04.09. 20:51

Szocialista politikus házát akarták felrobbantani

Hiller István házára lőtt még 2007 decemberében az a férfi, akit szerdán este a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai fogtak el három társával együtt.

Hiller István házára lőtt még 2007 decemberében az a férfi, akit szerdán este a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai fogtak el három társával együtt, mikor egy bombagyártó műhelyet lepleztek le. A férfit azzal is gyanúsítják, hogy szerda éjszaka megpróbálta felrobbantani Ecsődi László országgyűlési képviselő házát - közölte csütörtökön este a Központi Nyomozó Főügyészség a Független Hírügynökséghez is eljuttatott közleményében. Egyebek mellett terrorcselekménnyel és emberölés előkészületével gyanúsítják. Ecsődi László adonyi házára 2007 végén már dobtak Molotov-koktélokat is.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szerdán több Pest megyei helyszínen csaptak le az NNI emberei és négy embert fogtak el, akik minden jel szerint robbanószerkezeteket gyártottak. Sikerült felderíteni a műhelyet is, ahol a bombákat készítették. Összesen öt bombát, hetven lőszert és éles lőfegyvereket, alkatrészeket, robbanóanyagokat foglaltak le a nyomozók. A hatóságok szerint a bombákat még az éjjel használni akarták. Az egyik elfogott ember ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön este a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében tudatta, hogy a négyfős társaságból az a férfi, akik ellen ők folytatnak eljárást, Ecsődi László országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani. A merényletet a képviselő "működésével kapcsolatban" akarták végrehajtani. A felhasználni kívánt robbanóanyag emberi élet kioltására is alkalmas volt. Ecsődi László egyébként szocialista képviselő a parlamentben.

A megalapozott gyanú szerint ő volt az a támadó is, aki még 2007 decemberében két lövést adott le Hiller István házára. A merénylet idején több országgyűlési képviselőt is megfenyegettek.

A Független Hírügynökség információi szerint az ügy a 2007 végén, illetve 2008 elején történt úgynevezett "fehér poros" fenyegetésekkel is összefügg. Abban az időszakban több képviselőt fenyegettek meg fehér poros küldeményekkel, illetve több képviselő házára Molotov-koktélt is dobtak. Ezt azért tette a csoport, hogy rávegyék a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az egészségügyi reformmal kapcsolatos törvényeket. Néhány ilyen cselekmény akkoriban a magát Magyarok Nyilainak nevező szervezethez kötöttek, amiről azóta sem derült ki, hogy létezik-e, de ha igen, akkor most úgy tűnik, elfogták őket.

A férfit csütörtökön gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetben van és indítványozták előzetes letartóztatását is.

"Állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette" amivel gyanúsítják. Ezen kívül gyanúsítják emberölés előkészületével, robbanóanyaggal visszaéléssel, és lőfegyverrel visszaéléssel, előbbit engedély nélkül megszerzett robbanóanyaggal, utóbbit engedély nélkül megszerzett fegyverrel követte el a gyanú szerint.

A másik három társa ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda jár el.

Címkék#Bomba
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában