Ország-világ

2009.04.16. 19:06

Újabb orosz-ukrán gázviszály a láthatáron

Büntetéssel fenyegette meg a Gazprom Ukrajnát, mert az orosz állami energetikai óriáscég szerint az ukránok nem vesznek annyi gázt, amennyiben megállapodtak 2009 első negyedévére. Ezt ukrán illetékesek közölték csütörtökön.

Delmagyar.hu

A fenyegetés még a hónap elején érkezett írásban az ukrán állami szolgáltatóhoz, a Naftogaz-hoz.- közölte Viktor Juscsenko ukrán elnök energiaügyi tanácsadója. Bogdan Szokolovszki azt mondta az AFP munkatársának, hogy a Gazprom levele szerint "a szerződés lehetővé tesz szankciókat, amennyiben Ukrajna nem az előírt mennyiséget veszi meg". A tanácsadó szerint a bírság elérheti a 750 millió eurót.

A Gazprom öt milliárd köbméter földgáz szállítását vállalta az év első negyedére. Ukrajna azonban ennek csak a felét vette meg -ismerte el a Naftogaz szóvivője, Valentyin Zemljanszki az AFP-vel. A szerződés értelmében Kijevnek ki kell fizetnie a teljes mennyiség 80 százalékát, mégha kevesebbet is vesz meg. Oroszországnak április végéig kell eldöntenie, hogy szankcionálja-e Ukrajnát vagy sem. A tervek szerint ekkor találkozik a két ország kormányfője.

Az ukrán-orosz viszony az újév első napjaiban mérgesedett el ismét Kijev adósságai miatt. Ekkor több tizmillióan maradtak fűtés, illetve energia nélkül napokig Európaszerte, miután az oroszok gázlopással vádolták meg az ukránokat, és ezért elzárták a gázcsapokat Március végén újra feszültté vált a viszony, miután az Európai Unió és Ukrajna megállapodást írt alá az ukrajnai gázvezeték-rendszer korszerűsítéséről. Az orosz vezetők ezután világosan jelezték, hogy ezt rossznéven veszik, és nem marad következmények nélkül, hogy megkerülték őket. Azóta Moszkva naponta érezteti ezt az erősen rászoruló Ukrajnával.

Egy név nélkül nyilatkozó orosz forrás azt mondta az AFP munkatársának, hogy "ha Julia Timosenko, ukrán kormányfő meggyőzi Vlagymir Putyin orosz miniszterelnököt, hogy a megállapodás Brüsszellel nem fenyegeti Oroszországot, akkor lehet béke."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában