Ország-világ

2009.04.29. 12:36

Vörösen világító klónkutyák Dél-Koreában

A kutyák egy világító fehérjének köszönhetően vörös fényt bocsátanak ki, ha ultraibolya fénnyel világítják meg őket.

Dél-koreai tudósok szerdán bejelentették, hogy klónozási technikával olyan kutyát állítottak elő, amely vörös fénnyel világít. Az eljárás emberi betegségek kutatásához nyit új utakat, közölték.

Eredetileg hat beagle kölyök jött a világra, még 2007 decemberében, közülük 4 maradt máig életben. A sikeres kísérlet tényét csak most jelentették be.

A kutyák egy világító fehérjének köszönhetően vörös fényt bocsátanak ki, ha ultraibolya fénnyel világítják meg őket. Bőrük és karmuk még normál nappali fényben is rózsaszínű. A négy kutyát Ruppynak hívják, az angol "ruby" (rubin) és "puppy" (kutyakölyök) szavak összevonásából.

A fluoreszkáló fehérje génjét egy vírussal juttatták be egy kutya bizonyos kötőszöveti sejtjébe. A sejt magját ezután beültették egy másik kutya petesejtjébe, amelynek eredeti sejtmagját előzőleg eltávolították. A klónozott petesejtet pedig beültették egy pótanyakutya méhébe.

Fluoreszkáló állatokat: macskákat, egereket és majmokat már korábban is kreáltak a világon, de kutyákat még nem.

A dél-koreai kutatók azért tartják jelentősnek az eredményüket, mert genetikailag módosított kutyát még sehol sem sikerült létre hozni. A kutya ebből a szempontból az egyik legproblémásabb állat, miközben 224 olyan betegség van, amely kutyánál és embernél is előfordul.

A világító kutya létrehozása azt bizonyítja, hogy emberi betegségek génjeit be lehet vinni kutyákba - vizsgálati célból.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában