Ország-világ

2009.05.30. 21:08

Demszky: most és így ne legyen ingatlanadó

Nem elvi, hanem politikai kifogása van az ingatlanadó bevezetése ellen a jelenlegi formájában - ezt mondta szombaton egy fővárosi rendezvényen Demszky Gábor főpolgármester.

Hangsúlyozta: budapesti városvezetőként nem mindenben azonos az álláspontja pártjáéval, az SZDSZ-szel. Szerinte az eddig emlegetett 30 milliós értékhatár a fővárosi ingatlanok 25-30 százalékát érintené.

Az ingatlanadó bevezetése azokat sújtaná, akik amúgy is a legtöbb adót fizetik - mondta Demszky Gábor, aki szerint egy átlagos budapesti három és félszer annyit adózik, mint egy átlagos vidéki lakos. A fővárosi lakások 25-30 százaléka tartozik a 30 millió forint feletti értékhatárba, sok helyen már kisebb alapterületűek is - mondta.

Ezt az adónemet most azért nem szabad bevezetni, mert nincs semmi haszna - jelentette ki a főpolgármester. Utalt a Fidesz azon ígéretére, hogy kormányra kerülve azonnal eltörölnék az adót, úgy fogalmazott: "mi bevezetjük, bezsebeljük ennek politikai következményeit, és egyetlen fillér bevétel sem lesz".

Ha átfogó adóreform keretében lenne ingatlanadó, akkor is önkormányzati bevételnek szabad lennie - mondta Demszky Gábor. A kormány terve az, hogy az APEH központilag szedné be és utalná a pénzt a településeknek.

A főpolgármester szerint csak az önkormányzatok képesek megállapítani a területükön lévő ingatlanok értékét. Az is fontos, hogy az szja-ból levonható legyen a befizetett ingatlanadó - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában