Ország-világ

2009.05.02. 14:40

Fodor Gábor: kirekesztés vagy együttműködés?

Az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e a kirekesztéssel gyűlölködéssel szemben az együttműködésre - mondta szombaton Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, amikor bemutatta a párt EP választási listájának negyedik helyén álló roma polgármestert, Ignácz Józsefet. Besence első embere a június 7-i választás tétjét abban látja, hogy radikalizálódik a társadalom vagy a józan ész kerekedik felül.

Kétmillió magyar ember nem maradhat képviselet nélkül hangsúlyozta Fodor Gábor. Ma Magyarországon ennyien vannak, akiket létükben, felfogásukban, szokásukban, származásukban, szexuális irányultságukban fenyegetnek, akiket esetleg senki sem vállal - tette hozzá. A célkeresztben azonban a cigányság áll - szögezte le a pártelnök.

Árpádsávos zászlók alatt olyan jelszavak hangzanak el, amelyek kirekesztéssel fenyegetik elsősorban a cigányságot, s már 17 molotov-koktélos támadás történt, eddig öt embert gyilkoltak meg, mert romák - mondta Fodor Gábor.

Szerinte aki erre azt mondja, hogy ez magyarázható, az kiiratkozik az emberiségből. Nem akarunk olyan Magyarországon élni, ahol az ilyen cselekvésnek bármilyen elfogadottsága lehet - fűzte hozzá. Az a kérdés, hogy a kirekesztéssel szemben képesek vagyunk-e az együttműködésre - mondta.

Az SZDSZ negyedik helyén indítja az európai parlamenti választási listán Ignácz Józsefet. Besence roma polgármestere arról beszélt, hogy a gyilkosságok minden józan gondolkodású embert megrettentenek, akik azt kérdezik, ki lesz a következő. Az ilyen nézeteket ki kell szorítani a közéletből - mondta Ignácz József.

Arról beszélt, hogy a cigányok felelőssége, hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek. Ugyanakkor elmondta, hogy a leszakadó térségekben élők között nem csak romák vannak. Őket is le fogják lőni, mondván "ingyenélők"? - kérdezte.

A június 7-i EP-választás tétje az, hogy radikalizálódik a társadalom, vagy a józan ész kerekedik felül - mondta Ignácz József.

Címkék#SZDSZ#Róma
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában