Ország-világ

2009.05.13. 20:49

Használ a szülői szigor

Ha a szülők követelnek, szigorúak, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy gyermekeik magasan kvalifikált felnőttekké válnak. Főleg a lányoknál hat a módszer, akik gyakrabban küzdenek önértékelési zavarokkal.

Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

Azok, akik a hagyományos autoriter, vagyis tekintélyelvű nevelési módszereket követik – kombinálva a magas elvárásokkal, szeretetteljességgel és érzékenységgel –, okos, sikeres gyermekeket nevelnek fel, mutatnak rá kutatók.

Ez a nevelési módszer különösen a lányok esetében nagyon fontos, ők ugyanis általában önértékelési zavarokkal küszködnek, és emiatt nagyobb arányban fordulnak a kábítószerekhez és gyógyszerekhez – mutattak rá a London Institute of Education munkatársai.

Tanulmányukban, amelyet a brit kormány rendelt meg, felvetik a kérdést: milyen hatással van a gyermekekre a szülők hektikus életvitele? A szakértők szerint ez nem jó a gyerekeknek, mert bizonytalanná teszi őket.

– Az általános elképzelésekkel ellentétben a tanulmányból kiderül: a jó szülők gyermekei jól képzettek, okosak, és későbbi hivatásukban eredményesebbek is társaiknál. A szülők sokszor felteszik maguknak a kérdést: jó apa, jó anya vagyok? A mai hektikus világban nehéz annak lenni, de tény: azok a szülők végzik jól a dolgukat a gyereknevelést illetően, akik szigorúak, következetesek, magas elvárásokat támasztanak gyermekeikkel szemben. Azok a gyerekek, akiknek szülei az autoriter mintát követik – szigorúságban, szeretetben, megértésben és támogatást nyújtva egyengetik gyermekeik útját –, sokkal jobban teljesítenek már első iskolaéveikben is, és ez a kamaszkor beköszöntével sem változik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában