Ország-világ

2009.07.15. 16:19

Albánok robbantottak Szerbiában

Szerbia - Újabb támadás történt Szerbia déli részén, azon a környéken, ahol néhány napja két szerb rendőrre lőttek ki gránátot. Ezúttal egy lakóháznál robbantottak.

Delmagyar.hu

Egy 13 éves gyerek és anyja sérültek meg a támadásban. A szerb belügyminiszter azonnal a helyszínre sietett. Terrorizmusról beszélnek.

A robbanóanyagot egy olyan lakóház előtt helyezték el, amelyben a szerb rendőrök és a katonák családjai laknak a Szerbiához tartozó, de albán többségű Presevo városában. A robbanás nemsokkal éjfél után következett be, a házban 37 lakó tartózkodott.

A lakók hirtelen földrengésszerű rázkódást éreztek, kiszakadtak az ablakok, az üveg ezer darabra tört, és magas lángoszlopot láttak, amely egészen az épület tetejéig felcsapott. Sokan először azt hitték, a közeli benzinkúton történt baleset. A robbanásban szétrepülő szilánkoktól könnyebben megsérült egy 13 éves fiú és édesanyja, akik éppen aludtak, amikor a detonáció történt.

A robbanás nemsokkal éjfél után következett be, a házban 37 lakó tartózkodott.

A robbanás nemsokkal éjfél után következett be, a házban 37 lakó tartózkodott.
A rendőrség azonnal lezárta a környéket, a lakókat addig nem engedték vissza lakásaikba, amíg nem bizonyosodtak meg arról, hogy nincs más bomba az épületben.

Az utcában szerbek és albánok egyaránt laknak. Az utcabeliek elmondása szerint sosem volt köztük konfliktus, és az albán lakosságot is nyugtalanítja, ami történt. Az elsődleges vizsgálat megállapította, hogy nagy romboló erejű robbanószerrel követték el a merényletet, de egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan milyen robbanóanyagot használtak. Úgy sejtik, a bányákban alkalmazott technológiát vetették be a terroristák. Belgrádban ugyanis terrorizmusról beszélnek, amelynek központja Koszovó fővárosa, Pristina. A hivatalos nyilatkozatok szerint Dél-Szerbia és az ország nyugalmának megbontása és a félelemkeltés a támadók célja.

Egy 13 éves gyerek és anyja sérültek meg a támadásban.

Egy 13 éves gyerek és anyja sérültek meg a támadásban.
Fegyverek, hamis rangjelzések

A támadás után a szerb rendőrség fegyvercsempészekre csapott le. Elfogtak egy albán nemzetiségű férfit, aki a gyanú szerint teherautóján Koszovóból szállított fegyvereket Szerbiába. Eljutottak továbbá olyan személyekhez, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy közük van a merényletekhez és a fegyverszállításhoz. Egyiküknél komoly mennyiségű fegyvert és egyéb katonai felszerelést talált a rendőrség. A Blic információi szerint 15 kézigránát, kézi aknavető, kalasnyikovok, egyenruhák és terrorista csoportok jelvényeit valamint a szerb rendőrség másolt jelzéseit találták meg a házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában