Ország-világ

2009.07.18. 09:19

Kiszervezték az egészségügy pénzét is

Az egészségügyi intézmények gazdálkodása nem lett sikeresebb a magáncégek közreműködésével - derül ki az Állami Számvevőszék még nem publikált, de a Népszabadság birtokába jutott jelentéstervezetéből.

Delmagyar.hu

Egy-egy kórház magánműködtetésbe adásától a takarítás kiszervezéséig minden olyan megoldást vizsgált az ÁSZ, amellyel az itthoni egészségügyben közpénzt privát cégre bíztak valamilyen szolgáltatásért. A vizsgálók a jelentésben megjegyzik, hogy átláthatatlan folyamatok, szabályozatlan piaci viszonyok alakítják a területen zajló privatizációt. A közpénzek felhasználásakor drágán és előnytelen feltételekkel szerződnek az egészségügyben a magáncégekkel.

A jelentéstervezet azt is megállapítja, hogy szolgáltatásaikat kiszervezők többségében elégedettek a teljesítéssel. A számvevőszék vizsgálata szerint a számukra előnyös szerződések fejében a magáncégek eltűrik, hogy a kórházak késve fizessenek. Ennek következtében az intézményeknek háromszázmilliós kifizetetlen számlájuk van ezen a területen. A komplett kórházak magánműködtetésbe adásáról az ÁSZ óvatosan nyilatkozik, annyit azonban leszögez, hogy a formaváltás önmagában nem elegendő eszköz a remélt változásokhoz - olvasható a lapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában