Ország-világ

2009.07.26. 09:56

Lassuló ütemben bővül az internet elterjedtsége

Míg a televíziókészülék a háztartások szinte mindegyikében fellelhető évek óta, változik a vételi eszközök megoszlása, a vezetékes telefonok jelenléte csökken, a mobiltelefoné és a számítógépé nő, és lassuló ütemben, de bővül az internetkapcsolatok száma.

A háztartások 59 százaléka rendelkezett tavaly valamilyen számítógéppel. Az asztaliszámítógép-ellátottság 55 százalék, hordozható számítógép a háztartások 16 százalékában, kézi számítógép 3 százalékában van. Az asztali számítógépek aránya 2007-hez képest 4 százalékponttal, a hordozható számítógépeké 4,3, a kézi számítógépeké 1 százalékponttal nőtt. Az asztali számítógépnél dinamikusabb a hordozható számítógépek és a kézi számítógépek arányának növekedése, ami kisebb elterjedtségükből is következik.

A magyarországi háztartások 48 százalékában van internetkapcsolat. Az előző évhez képest az aránynövekedés 10 százalékpont, az arányváltozás a 2007. évinél jelentősebb, 2006-ról 2007-re 6 százalékpont volt.

Az internetkapcsolat minősége 2005-höz képest jelentősen átalakult: eltűnőben van a keskenysávú és az analóg kapcsolat, gyorsan nő a kábeles és a szélessávú mobil internet részaránya.

A televíziókészülékek elterjedtsége magas maradt, az országos átlag több mint 99 százalék. A televízióadások vételi eszközeinek megoszlásából kitűnik, hogy a megelőző évhez képest tavaly a kábeles vétel részaránya némileg visszaesett, a parabolaantennás stagnáló, az egyéb vétel azonban – amiben benne van a digitális földfelszínitől az antennás vételig minden egyéb eszköz – nő. 2008-ban 61 százalék volt a kábeles, 14 százalék a parabolaantennás, és 25 százalék az egyéb vételi eszközök aránya.

A vezetékes telefonok jelenléte a háztartásokban folyamatosan csökken: a 2006. évi csaknem 65 százalékról 2008-ra 61 százalékra esett vissza. Ez logikus következménye a mobiltelefonok gyors terjedésének és általánossá válásának. 2008-ban a háztartások
88 százalékában volt mobiltelefon, az arány lassuló mértékben nő, 2007-hez képest a növekedés 1,6 százalékpont.

2008-ban az internettel rendelkező háztartások 87 százalékában szélessávú kapcsolat volt, 2007-ben ez az arány 86 százalékot ért el. 2006-ról 2007-re a változás erőteljesebb volt, ekkor 68 százalékról 86 százalékra nőtt az arányszám. 2008-ban az összes háztartás 42 százaléka csatlakozott széles sávval a világhálóra.

A DSL terjedésének növekedése megállt, bár részaránya továbbra is a legnagyobb. Ütemesen nő ezzel szemben az egyéb szélessávú kapcsolattípusok aránya (kábel, szélessávú mobil), s az előző évihez képest lassúbb ütemben, de tovább csökken a keskenysávú kapcsolatoké. Otthoni internetezésre leginkább az asztali számítógépet használják a háztartásokban (90 százalék), de nő a hordozható számítógépek ilyen célú igénybevétele (26 százalék).

Száz interneteléréssel rendelkező háztartásból 75 mindössze egy eszköztípussal csatlakozik az internetre. Közülük 88 százalék csak asztali számítógéppel, 8,5 százalék csak hordozható számítógéppel, 1,5 százalék csak mobiltelefonnal. A többi eszköz aránya elenyésző.

A felmérés szerint a lakosság 93,5 százaléka mobiltelefon-használó (2007-ben 85 százalék). A korosztályok közötti használatbeli különbségek csökkenőben vannak, legalábbis a telefon hagyományos funkcióját (azaz a telefonálást) illetően.

2008-ban a magyar lakosság 69 százaléka használt már életében számítógépet. 2007-ben ez az arány 62 százalék volt. A magyarországi számítógép-használók 65 százaléka már részt vett egy legalább 3 órás számítógép-használattal kapcsolatos hivatalos oktatáson. Az oktatás időpontja a valaha számítógépet használók esetében a következő megoszlást mutatja: 32 százalék három éven belül, 33 százalék három évnél régebben, 35 százalék sohasem vett részt ilyen képzésben. A számítógép-használattal kapcsolatos képzésben való részvétel teljes, 16-74 éves életkorú lakosságra vetített mutatója 2008-ban 44 százalék volt, míg 2007-ben 43 százalékot tett ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában