Ország-világ

2009.07.07. 00:38

Megállapodás az atomfegyverek számának csökkentéséről

Oroszország - Egyezményt írt alá hétfőn Moszkvában az amerikai és az orosz elnök a nukleáris arzenáljaik csökkentéséről.

Barack Obama és Dimitrij Medvegyev megállapodása eredményeképp az Egyesült Államok és Oroszország 1700 alá csökkenti a telepített nukleáris robbanótöltetek számát a következő hét évben. A dokumentum a START-1 egyezményt váltja fel, amelyik decemberben jár le. Az egyezmény aláírásakor az amerikai elnök, Barack Obama szavai szerint a két ország "elkötelezett amellett, hogy maguk mögött hagyják a múlt gyanakvását és rivalizálását".

Az atomtöltetek számának csökkentéséről szóló megállapodáson kívül Oroszország beleegyezett, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei légterükben fegyvereket szállítsanak Afganisztánba. Ezen kívül a két állam vezetői abban is megegyeztek, hogy közös bizottságot alakítanak az energiaügyi együttműködésre, a terrorizmus elleni küzdelemre, valamint a drogkereskedelem elleni harcra. De a tavalyi grúziai háború okán befagyasztott katonai együttműködést is felújítják.

A Kelet-Európába, Csehországba és Lengyelországba tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ügyében azonban nem tudott egyetértésre jutni Obama és Medvegyev. Ezzel kapcsolatban az államfők azt mondták: abban állapodtak meg, hogy közös vizsgálatot kezdenek a ballisztikus rakétatámadások veszélyéről, és létrehoznak egy úgynevezett adatcserélő központot.

A START-1 szerződést felváltó megállapodás részeként a két nagyhatalom a következő 7 évben 1700 alá csökkenti a telepített atomtöltetek számát. A START-1 szerződés egyébként 1991-ben kötötték, és idén december 5-én jár le.

A START (hivatalosan STrategic Arms Reduction Treaty) egy nukleáris fegyvereket korlátozó egyezmény az Amerikai Egyesült Államok és a volt Szovjetunió között. Az egyezményt Ronald Reagan, amerikai elnök javasolta. A megállapodást a második START egyezmény aláírásakor START I-nek nevezték el. A START I-et 1991. július 31-én írták alá, öt hónappal a Szovjetunió felbomlása előtt. Az egyezmény különböző típusú járművek és robbanófejek számát korlátozta. Később az USA, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna között maradt érvényben. Azóta Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna teljesen megszabadult a nukleáris fegyverektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában