Ország-világ

2009.10.29. 21:23

Eredmény nélkül zárult az osztrák egyetemisták és a miniszter egyeztetése

Nem hozott eredményt a felsőoktatásért felelős osztrák miniszter és az egyetemisták csütörtöki egyeztetése.

MTI

Ausztriában több mint egy hete tüntetnek az egyetemi képzési viszonyokkal elégedetlen hallgatók. A tüntetőkkel továbbra sem ült le egyeztetni Johannes Hahn, tárgyalt viszont a követeléseiket felvállaló országos hallgatói önkormányzattal (ÖH), egyelőre eredmény nélkül.

A Bécsi Egyetem központi előadótermét múlt csütörtök óta több száz diák tartja blokád alatt. Az elmúlt hét alatt egyre több fővárosi és vidéki egyetemen csatlakoztak az akcióhoz, sőt szerda este tízezer diák részvételével tartottak tüntetést Bécsben. Csütörtökön meglátogatta a teremfoglalókat és szolidaritásáról biztosította őket a befolyásos Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) alelnöke.

Sigrid Mauernek, az ÖH vezetőjének a közlése szerint a tárcavezetővel folytatott találkozáson a tüntetés beszüntetéséről nem, csupán általános oktatáspolitikai kérdésekről volt szó. A miniszter szerint folytatni kell a párbeszédet.

Werner Faymann miniszterelnök előzőleg felszólította Hahnt: "minél előbb adja bizonyítékát, hogy a kormány készen áll a párbeszédre". Mauer viszont azt szorgalmazta, hogy Faymann kancellár és Josef Pröll alkancellár is vegyenek részt tevékenyen a vita rendezésében.

A diákok elégedetlenek a kétszintű képzési rend, a bolognai rendszer ausztriai bevezetésének módjával. A tanterveket rugalmatlannak tartják, és úgy látják, hogy az alkalmatlan tantervek miatt az első képzési szint nem elegendő az elhelyezkedéshez.

További feszültséget okoz, hogy a tandíj eltörlésének következtében az idén ősszel húsz százalékkal megnőtt a felsőoktatási hallgatók létszáma Ausztriában. A diákok zsúfoltságra panaszkodnak, arra, hogy túl sok diák jut egy tanárra, s hogy mindez rontja a képzés minőségét.

Johannes Hahn a kialakult helyzet orvoslására néhány hete felvetette a tandíj újbóli bevezetését, és a jelenleg csak néhány szakterületen - orvosi egyetemek, művészeti képzés, újságíró-képzés - alkalmazott létszámkorlátozás általános alkalmazását. A Hahnt delegáló Osztrák Néppárttal (ÖVP) nagykoalícióban kormányzó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) részéről eddig nyilatkozó politikusok ezt elutasították. A tüntetők határozottan elleneznek mindenfajta korlátozást, ehelyett több pénzt követelnek a felsőoktatásra, rugalmasabb tanterveket és több beleszólást a felsőoktatási rendszer alakításába.

A Bécsi Egyetem múlt csütörtökön elfoglalt nagytermében a diákok változó összetételű és létszámú csoportja tartózkodik, akik egymással beszélgetve, szervezett vitákat és gyűléseket tartva "őrzik" a termet. Képviselőket választottak maguk közül, önkéntes sajtószolgálatot tartanak fenn és saját internetes honlapot működtetnek (http://www.unibrennt.at), ahol folyamatosan közzéteszik híreiket, közleményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában