Ország-világ

2010.05.17. 23:28

A cölibátus eltörlését kéri a bolíviai elnök

A cölibátus eltörlését kérte Evo Morales bolíviai elnök abban a levélben, amelyet hétfőn adott át XVI. Benedek pápának a Vatikánban.

A levél átadását 25 perces rövid megbeszélés előzte meg, amelynek során megvitattak olyan témákat, mint a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzet vagy a környezetvédelem melletti erősebb kiállás. Szó esett még Bolívia aktuális helyzetéről, különösen az egyház és az állam együttműködéséről az oktatás- és egészségügyben, valamint az emberi jogok védelmét illetően - derül ki a Vatikán beszámolójából, amelyben nem tettek említést Morales javaslatairól.

A rövid találkozó után Morales a sajtónak elmondta, hogy a XVI. Benedeknek átadott levélben "a katolikus egyház tagjaként" a cölibátus eltörlését, az egyházi struktúra demokratizálását és humánusabbá tételét, valamint azt kéri, hogy nők is betölthessenek papi tisztséget.

"Az egyházat demokratizálni kell annak érdekében, hogy Isten minden gyermeke ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzen a vallás terén, és a nőknek is lehetőségük legyen a papi hivatás gyakorlására". Az egyháznak "nem szabad megtagadnia emberi természetünk egyik alapvető részét, épp ezért el kell törölnie a papi nőtlenséget" - áll a pápának címzett üzenetben.

Morales szerint javaslatainak megvalósításával el lehetne érni, hogy egyre kevesebb legyen azon gyermekek száma, akiket nem ismer el édesapjuk.

A 90 százalékban katolikus Bolívia elnöke három évvel ezelőtt is készült már a szentatyával való találkozóra, akkor azonban megtagadták tőle. A bolíviai elnöknek két gyermeke van, mindkettő házasságon kívül született, Morales ugyanis nőtlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában