Ország-világ

2010.05.28. 21:26

A kortárs művészet fővárosa lett Róma

A kortárs képzőművészet főszereplőjévé válik a hétvégén Róma, ahol két új múzeum nyitotta meg kapuit: a Maxxi és a Macro.

Két x-szel írja nevét a nem csak méreteiben óriási új római kiállítási központ. A 27 ezer négyzetméteres Maxxi helyszínében, formáiban és tartalmában is rendkívüli. "A Maxxi-val Róma a XXI. századi művészet világfővárosává vált"- hangoztatta az épületet csütörtökön felavató kulturális miniszter, Sandro Bondi. Szavait a költségvetési megszorítások miatt tiltakozó olasz művészek füttyszava borította el. Az állami múzeum Maxxi 150 euróba került.

A Maxxi annak a bizonyítéka, hogy Róma nem elégszik meg az ókorral és barokkal. A kortárs művészetben sem akart lemaradni az európai fővárosok mögött. 1998-ban írták ki a Maxxi-ra a nemzetközi pályázatot. Helyszínként Róma külvárosában, a Flaminio-negyed egykori laktanyájára esett a választás azzal a céllal, hogy a multifunkcionális művészeti központ hozzájáruljon a peremkerület újjászületéséhez. A benyújtott 273 terv között az iraki-brit építész Zaha Hadid munkája bizonyult a legjobbnak. Hadid volt az első nő, aki 2004-ben elnyerte az építészek Nobeljének számító Pritzker-díjat.

A Maxxi két részből áll: Maxxi arte és Maxxi építészet. Kiállítótermek, auditórium, könyvtár, fotó- és médiatéka sorakozik az üveg-acél-beton szerkezetű művészeti központban, melyet a nem mindenben elégedett olasz kritikusok máris ezüst karácsonyfa-dísznek neveztek el. A Maxxi-tól nem választható el az előtte nyíló tér sem: itt fekszik Gino De Dominicis 24 méter hosszú kozmikus mágnese (egy hatalmas fehér csontváz Pinokkió-orral). A Maxxi első tárlatai között látható a művészetet az építészettel vegyítő Spazio (Tér): 90 alkotás 10 nemzetközi építész-stúdió installációjával. Külön szekció kíséri végig az olasz építész Luigi Moretti életművét. A török Kutlug Ataman videó-alkotásai (Mesopotamian Dramaturgies) Keletet és Nyugatot, a modernizációt és a tradíciót hasonlítják össze.

A nagyközönség elôtt a Maxxi május 30-án, vasárnap nyitja meg kapuit. Szombaton ingyenes a belépés, kötelező online helyfoglalással, és az eddigi húszezer érdeklődő miatt a múzeum délelőtt 10-től éjfélig nyitva tart.

A Maxxi-val egy időben mutatkozik be a Macro. A szintén kortárs művészeti központot Róma ellenkező részén, a Nomentano kerületben, a volt Peroni-sörgyár falai között alakította ki a francia épitész Odile Decq. A 18 ezer négyzetméteres Macro most három napig várja a látogatókat, hivatalos megnyitója ősszel lesz. Érdekessége az az üvegfolyosó, mely a kortárs alkotásokat szabályosan kiviszi a római járdákra.

A Maxxi és a Macro mellett május 30-ig tart a The Road to Contemporary Art nevű kortárs művészeti kiállítás és vásár. A Rómában harmadik évben megrendezett kulturális eseményen 67 olasz és külföldi galéria mutatkozik be. Az olasz főváros egykori vágóhídján kiállított alkotások délután négy órától éjfélig láthatók. A kortárs művészeti hétvégéhez az olasz főváros külföldi kulturális intézetei is csatlakoztak: a Római Magyar Akadémia a 2009-2010 évben ösztöndíjjal itt dolgozó képzőművészek alkotásaiból rendezett kiállítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában