Ország-világ

2010.05.08. 22:10

A nők szíve ugyanolyan mértékben veszélyeztetett

A nők szíve ugyanolyan mértékben veszélyeztetett koszorúér-betegség szempontjából, mint a férfiaké és a kóros folyamat esetükben is jórészt ugyanúgy megelőzhető lenne.

A "Pirosban a Nőkért" világprogram kérdéseinek megvitatásával szombaton befejeződött a Magyar Kardiológusok Társaságának idei kongresszusa.

Közhit szerint az infarktus, a hirtelen szívhalál a férfiak fenyegető betegsége, mert a nőket a változó kor megjelenéséig védik a hormonok. A statisztikai adatok viszont egyértelműen bizonyítják, hogy minden második nő és férfi egyaránt szív- és érbetegség következtében fejezi be az életét.

A kongresszus zárónapján ezért vitatták meg a női szív védelmének kérdéseit. Izgalmas tudományos téma, mely nem csak a nagyközönség, de még az orvosok körében sem eléggé ismert. Ennek részben az is oka, hogy a nők szívbetegségére utaló panaszok jelentősen különböznek a férfiakétól.

Mióta a szívroham ellátása speciális őrzőszobákban, különböző beavatkozások útján történik, világossá vált, hogy az infarktus miatt kórházba kerülő nők hatékony kezelése később kezdődik és nem is olyan széleskörű, mint a hasonló súlyosságú férfibetegeké.

A szívrohamot gyakran másképp érzik és élik meg a nők, mint a férfiak. Másképp is adják elő panaszaikat, ezért nem ritkán az orvosok sem tartják az elmondott kellemetlenséget szívbetegségből eredőnek. Ugyanakkor a szombati kerekasztal-konferencián az is elhangzott, hogy infarktus esetén a fiatal nők gyakrabban halnak meg ennek következtében, mint a férfiak.

A nők egy része ma már hasonló munkát végez, hasonló beosztásban dolgozik, mint a család férfitagjai. Nem szerencsés módon a vezető beosztású hölgyek gyakran azokat a szokásokat veszik át férfi kollégáiktól, amelyek nem tesznek jót az egészségnek: dohányoznak, nem épp mértékletesen fogyasztanak alkoholt és a rájuk záporozó stresszhatásokat sem tudják jól földolgozni.

A Pirosban a Nőkért (PAN) program a nők szívének védelmére szerveződött és csatlakozik a világmozgalomhoz. Szimbóluma piros női ruha: innen a neve is.

Az idei kongresszus fontos eseménye volt a vezetőségválasztás. A Magyar Kardiológusok Társaságának új főtitkára Tóth Kálmán professzor, elnöke Merkely Béla professzor lett.

Címkék#életmód
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában