Ország-világ

2010.05.10. 14:59

Bírálják Merkelt saját pártjában

Saját pártjának magas rangú politikusai bírálták hétfőn Angela Merkel kancellárt, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét a párt észak-rajna-vesztfáliai választási kudarca miatt.

Több konzervatív tartományi miniszterelnök közvetve annak a nézetnek adott hangot, hogy a kancellár határozatlansága, a koalíciós partner liberálisoknak tett engedmények hozzájárultak a CDU tartományi kudarcához és ezzel együtt a helyi, ugyancsak a liberálisokkal alkotott kormánykoalíció bukásához.

Roland Koch hesseni kormányfő nyilatkozatában leszögezte, hogy a szabad demokraták (FDP) által sürgetett adócsökkentéshez nincs meg a szükséges mozgástér. Arra is felhívta a figyelmet: a tervezett adócsökkentésre a közeli jövőben még kisebb a lehetőség annak nyomán, hogy a tartományi választások eredményeként az országos koalíció elvesztette többségét a parlament felsőházában, a Bundesratban. A hesseni miniszterelnök mindezzel összefüggésben a kancellárt nagyobb határozottságra szólította fel.

Hasonlóan foglalt állást Christine Lieberknecht türingiai és Peter Müller saar-vidéki miniszterelnök. Mindketten úgy ítélték meg, hogy a jelenlegi helyzetben - súlyos államadósságok közepette - nincs lehetőség az FDP által követelt adócsökkentésre.

Több vezető konzervatív politikus ezzel egy időben úgy foglalt állást, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában - a választások eredményeként kialakult patthelyzetben - egy, az addig ellenzéki szociáldemokratákkal alkotott nagykoalíció lenne kívánatos. Értesülések szerint a helyi CDU erre már javaslatot tett a szociáldemokratáknak, akik korábban azt hangoztatták: az esetleges nagykoalíció előfeltétele Jürgen Rüttgers tartományi miniszterelnök távozása. Maga Rüttgers vállalta a teljes felelősségét a tartományi CDU kudarcáért, de saját jövőjével kapcsolatban kerülte a konkrét állásfoglalást.

A vasárnapi választások nem hivatalos végeredménye szerint a tartományi törvényhozás legerősebb pártja a szavazatok 34,6 százalékával ugyan a CDU maradt, a párt azonban mintegy 10 százalékot vesztett 2005-ös eredményéhez képest. A konzervatívok mindössze 6200 szavazattal előzték meg a 34,5 százalékot szerzett szociáldemokratákat. Az SPD korábbi szavazatainak 2,6 százalékát veszítette el, ennek ellenére a párt országos vezetése hétfőn győzelemről beszélt. Az elnökség szabad kezet adott az észak-rajna-vesztfáliai pártszervezet vezetőjének, Hannelore Kraftnak a koalíciós tárgyalások folytatására.

A választások eredményeként kialakult helyzetben Észak-Rajna-Vesztfáliában megfigyelők szerint a legnagyobb esélye egy nagykoalíciónak van, de szóba jöhetnek esetleges hármas koalíciók is egy-egy nagy párt (CDU vagy SPD), továbbá a Zöldek, az FDP és a Baloldal pártja közül két kisebb párt részvételével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában